Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX harmadszor visz legénységet a Nemzetközi Űrállomásra

2021. november 11., csütörtök 09:42

A három amerikai és egy német űrhajósból álló legénység sikeresen elindult a floridai Kennedy űrközpontból.

Négy űrhajóssal egy Falcon 9 hordozórakétán utazó Crew Dragon űrhajó fedélzetén szerda éjjel elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) SpaceX Crew–3 küldetése.

Elon Musk milliárdos vállalatának űrhajója este 9 óra 4 perckor startolt a Florida keleti partvidékén elhelyezkedő Kennedy űrközpontból. A hordozórakéta gyorsító fokozata, amelyet már használtak korábbi missziókban, kilenc perccel a fellövés után sikeresen visszatért, és az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt.

Az űrhajó fedélzetén három amerikai asztronauta, Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn utazik, továbbá a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa és a 600. ember a világon, aki feljutott az űrbe. A Crew Dragon körülbelül 22 óra múlva csatlakozik a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz, amelynek fedélzetén jelenleg két orosz és egy amerikai űrhajós tartózkodik.

A Crew–3 egyik tagja úgy került a csapatba, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak, akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA. Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd az ISS-en.

A Crew Dragon most harmadszor szállított űrhajósokat az űrállomásra, előtte amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttattak fel az űrbe kilenc éven át, azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram. Az előző űrmisszió kedden zárult, amikor a Crew Dragon leszállóegysége négy asztronautát hozott vissza a Földre.

A SpaceX az utóbbi időszakban 18 embert juttatott a világűrbe. A Falcon 9 hordozórakétáknak ez volt 127. indítása, a rakéták első fokozata 93. alkalommal tért vissza.

(MTI, Space.com)

Rovatok