Index Vakbarát Hírportál

Miért adott el több milliárd dollárnyi Tesla-részvényt Elon Musk?

2021. november 12., péntek 11:57

Négy nappal azt követően, hogy Elon Musk Twitteren feltette a kérdést, adja-e el saját Tesla-részvényeinek tíz százalékát, hogy bizonyítottan adót fizessen utánuk, a világ éppen leggazdagabb embere ötmilliárd dollár értékben vált meg cégének részvényeitől – derült ki az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által közzétett dokumentumokból.

Várhatóan az eladott részvények értéke nem áll meg ötmilliárd dollárnál, ha Musk betartja a szavát, és tényleg megválik a cégében birtokolt 240 milliárd dollárt érő részvénycsomag tíz százalékától.

A Tesla-vezér lépésével vélhetően arra a jelenleg is folyó vitára reagált, mely szerint a leggazdagabbak, köztük Musk adóelkerülés céljával nem kapnak illetményt cégeiktől, helyette nem realizált nyereséget halmoznak. Elon Musk vezérigazgatói állásáért például nem fizetést kap, hanem ajándék részvényekkel kompenzálják. Musknak a törvények értelmében ezek után az ajándék részvények után nem kell adót fizetnie egészen addig, amíg tovább nem ad rajtuk, írja a Verge. Musk az elmúlt években nem adott el saját részvényeiből, viszont ezt, a részvények formájában felhalmozott vagyont fedezetként használta pénz kölcsönzésére.

Az oregoni demokrata szenátor, Ron Wyden által benyújtott javaslat, a Billionaires Income Tax a jövedelemhez hasonlóan adóztatná a vagyonnövekedést is, annak ellenére, hogy utóbbi nem realizált nyereség. Wyden javaslatára reagált Musk a Twitteren elindított szavazással. Wyden jelezte, hogy szerinte nem egy közösségi oldalon kellene eldönteni, hogy fizessen-e adót a világ leggazdagabb embere. Musk erre annyit reagált, hogy megkérdezte a szenátortól, miért úgy néz ki a profilképén, mintha épp a kép készítése előtt élvezett volna el.

A SEC rendszerében szerdán feltűnt tranzakciók közül az elsőben az a kétmillió részvény szerepel, amelyeket Musk 2012-ben kapott a cégtől, s amelyek eladásáról idén szeptemberben a Code Conference rendezvényen már beszélt. A második tranzakcióban ennél több opciót jelez a SEC által közzétett dokumentum, amelyek után az adók befizetését követően is jelentős bevétele marad Musknak. Ezzel pedig a világ leggazdagabb embere, aki eddig azt állította, nem rendelkezik kézzelfogható vagyonnal, már nemcsak papíron, de a gyakorlatban is gazdag lesz.

Rovatok