Index Vakbarát Hírportál

A világűrből térképezik fel a földi települések fejlődését

2021. november 15., hétfő 15:12

A világ településeinek lábnyomát térképezik fel a világűrből, a Földön lévő emberi települések fejlődéséről készülő legátfogóbb adatbázist az Európai Űrügynökség (ESA) és a Német Űrkutatási Központ (DLR) a Google Earth Engine csoportjával együttműködve készíti.

A ESA kifejti cikkében, hogy a világ lakossága 2050-re eléri a 9,7 milliárdot az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának adatai szerint. Városokban él ma már az emberiség 55 százaléka, ez az arány 2050-re 68 százalékra nő. Ennyi ember megléte és a metropoliszok további növekedése számos olyan kérdést vet fel, és számos környezeti változást produkál. Az ügynökség úgy véli, hogy városiasodás jelenlegi folyamatainak jobb megértését fogja szolgálni a világ települései lábnyomának (World Settlement Footprint - WSF) feltérképezése, amely két különálló adatbázisban kezelnek majd, az egyik a WSF 2019, a másik a WSF Evolution.

A WSF 2019, amely páratlan részletességgel és pontossággal biztosít információkat a településekről, az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata Sentinel-1 és Sentinel-2 műholdas misszióinak adatait használja fel, míg a WSF Evolution az amerikai Landsat műhold által 1985 és 2015 között gyűjtött hétmillió felvételt dolgozza fel, amelyek az emberi települések növekedését mutatja be évről évre.  

A világ településeinek lábnyoma olyan ismeretalapot nyújt, amely segítheti a kutatókat, a kormányzati szerveket, a városok tervezőit, hogy jobban megértsék, miként megy végbe az urbanizálódás, és hozzájárul a fenntartható városi fejlődési stratégiák elkészítéséhez, a jól informált politikai döntések meghozatalához helyi és nemzeti szintén

– mondta Mattia Maconcinit, a DLR illetékesét az ESA honlapja. 

(via ESA, MTI)

Rovatok