Index Vakbarát Hírportál

Visszatér a turbógomb, amitől működnek a régi játékok

2021. november 17., szerda 16:27

Az Intel visszahozza a gombot, amely már egy régóta létező, de senki által nem használt billentyű.

Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy volt idő, amikor a hűtőszekrény-méretű asztali számítógépen, valahol a flopimeghajtó felett, a bekapcsológomb mellett volt egy turbógomb. Talán ennél is kevesebben tudják, hogy ez a gomb mire szolgált: a nevével ellentétben lassította a gépet, hogy játszhatók maradjanak azok a régebbi jó játékok is, amelyeknek a 33 megahertzes, 486-os proci őrületes ereje már levitte volna a haját.

Az Intel most technikai okokból visszahozza ezt a régi megoldást. A piacvezető processzorgyártó már egy ideje változatos és viszonylag követhetetlen nevekkel látja el különböző processzorgenerációit, a Sandy Brigde és Ivy Bridgettől a Kaby Lake-en és Rocket Lake-en keresztül a legutóbbi Alder Lake-ig. Az Alder Lake újdonsága az energiafogyasztás, ebben másodszor alkalmazzák az általuk hibrid technológiának nevezett felépítést, amely a mobilra optimalizált Arm chipekben jelent meg először. Lényege, hogy az energiaéhes, nagyobb teljesítményű processzormagok mellé szerényebb étvágyú és gyengébb magokat építenek be, amelyeknek egy felokosított operációs rendszer takarékosan és hatékonyan oszthatja ki a könnyebb és nehezebb feladatokat.

A legújabb generációs Intel-processzoroknál előfordult, hogy bizonyos játékokban a beépített digitális másolásvédelmi technika a processzorban található Atom-osztályú magokat észlelve nem engedte a program elindítását, ezért a cég egy nemrég kiadott hivatalos hibajavítási leírásából kiderült, hogyan lehet ezeket lekapcsolni.

Ilyen esetekben indításkor a BIOS menüben be kell kapcsolni a Legacy Game Compatibility Mode nevű játékkompatibilitási üzemmódot. Ezt az üzemmódot aktiválva a billentyűzet egy régóta létező és sosem használt gombja, a Scroll Lock lesz napjaink turbógombja. Isten hozta önöket a jövőben!

(Register)

Rovatok