Index Vakbarát Hírportál

Újra amerikai űrhajón megy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra

2021. november 17., szerda 20:31

A Roszkoszmosz orosz és a NASA amerikai űrhivatal arra készül, hogy felújítsa a szerződést, amelynek értelmében űrhajóikon helyet biztosítanak egymás űrhajósai számára. Az orosz fél négy kozmonautát már ki is választott arra a feladatra, hogy a Crew Dragon fedélzetén jusson el a Nemzetközi Űrállomásra – jelentette az Interfax hírügynökség. Az elvi megállapodás még hivatalos megerősítésre vár.

Az Egyesült Államok 2020 tavasza óta indít ismét emberes űrrepülést a saját területéről, a SpaceX amerikai magánvállalat járművein. Korábban, az űrsiklók használatának felfüggesztése után, az amerikai asztronauták kilenc éven át a kazahsztáni Bajkonurból felbocsátott orosz Szojuz űrhajókon, bérelt helyeken jutottak fel az űrállomásra.

Az Eho Moszkvi rádió szerint szerdán NASA-küldöttség tárgyalt Moszkvában a kétoldalú együttműködésről. Előző nap egyébként telefonon beszélt egymással Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Bill Nelson, a NASA első embere. A RIA Novosztyi szerint a felek megállapodtak abban, hogy tovább erősítik az űrállomás legénységének biztonságát – számolt be az MTI.

Az Egyesült Államok hétfőn „felelőtlenséggel” vádolta meg Oroszországot, miután a Nemzetközi Űrállomás közelében a nap folyamán kétszer is űrhulladék repült el, másfél órás időközzel. Az objektumon tartózkodó űrhajósok a Szojuz MSZ–19 és a Crew Dragon űrhajóba vonultak vissza, felkészülve esetleges kényszerű elhagyására és a Földre történő visszatérésre.

Rovatok