Index Vakbarát Hírportál

Újabb rangos díjakat kapott Karikó Katalin

2021. november 19., péntek 16:25

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman kapta az idei John Scott-díjat – adta hírül az MTI. A kétszáz éves múltra visszatekintő elismerést helyi idő szerint csütörtökön adták át a pennsylvaniai Philadelphiában.

A méltatás szerint a két kutató munkája olyan mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséhez vezetett, amelyek megmentik a világot a koronavírus-járvány pusztításától.

A díj fedezetét biztosító alapot John Scott skót gyógyszerész hozta létre az 1800-as évek elején azoknak a férfiaknak és nőknek az elismerésére, „akiknek találmányai jelentős mértékben javították az emberiség kényelmét, jólétét és boldogságát”. Az első elismerést 1822-ben adták át.

A díjat a csaknem két évszázad során számos felfedező megkapta az ipar, a mezőgazdaság, a természet- és az orvostudomány területéről találmányáért, köztük Marie Curie, Thomas Edison, a Wright testvérek vagy Guglielmo Marconi – olvasható az elismerés honlapján.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint idén már több mint egy tucat díjjal jutalmazták Karikó Katalin és Drew Weissmant.

Az egyetem Facebook-oldalán arról is hírt adott, hogy a BioNTech cég vezetői kapták a 2021. évi Deutscher Zukunftspreis kitüntetést az MRNS-vakcinák az emberiség számára projektért, amely az alelnök, Karikó Katalin felfedezésein alapul. A német szövetségi elnök november 17-én este, Berlinben adta át a 250 ezer euróval járó rangos díjat.

Rovatok