Index Vakbarát Hírportál

Rekorder kvantumszámítógéppel állt elő egy kis cég

2021. november 21., vasárnap 06:12

Beelőzték a Google-t és az IBM-et. Következő gépük már ezer qubites lesz.

Rekorder, 256 qubites kvantumszimulátort mutatott be a bostoni QuEra Computing. A Harvard és az MIT fizikusai által alapított cég kvantumszámítógépe Mario Bros-gifek rajzolásával demonstrálta a rendszer képességeit.

A kvantumszámítógépek fejlődésének legfontosabb mérőszáma, hogy hány kvantumbitet képes kezelni az eszköz. Ezen a téren a Google és az IBM között van komoly versengés: a Google 2019-ben mutatta be 53 qubites számítógépét és a (hagyományos szuperszámítógépekkel szemben elért) kvantumfölény elérését. Az IBM még ugyanebben az évben bejelentette a saját 53 qubites gépét. 

Az IBM ugyancsak ezen a héten jelentette be, hogy Eagle nevű kvantumprocesszora immár 127 qubites, „ami mérföldkő a gyakorlati kvantum-számítástechnika felé vezető úton”.

Ezer qubit a következő állomás 

Bejelentésük alapján a QuEra őket is beelőzte. A kvantum-számítástechnika fő alkalmazási területe várhatóan nem a gifek pörgetése, hanem a mesterséges intelligencia, a neurális szimuláció, az orvostudomány és a pénzügy lesz, de ehhez több ezer qubites gépekre lesz szükség. 

Ráadásul nemcsak a qubitek száma lényeges, hanem a programozhatóság is, amiben szintén előrelépést ért el a QuEra. Eszközükben abszolút nulla fok közelébe hűtött atomok vannak, amiket lézerekből álló optikai csipeszekkel tartanak a helyükön, és működés közben a feladatnak megfelelően átkonfigurálhatják őket.

Különböző problémákhoz különböző konfigurációkba kell helyeznünk az atomokat. Ami a gépünkben egyedi, hogy akárhányszor futtatjuk, másodpercenként többször teljesen redefiniálhatjuk a qubitek geometriáját és kapcsolódását

– magyarázta Alex Keesling, a cég vezérigazgatója a Technology Review-nak.

A QuEra csapata két éven belül szeretné elérni az 1000 qubites álomhatárt a jelenlegi platform kibővítésével. Munkájukhoz anyagilag is megkapták a zöld utat, hiszen az áttörés bejelentésével egy időben kiderült, hogy a japán elektronikai gyártó, a Rakuten, valamint a Day One Ventures és a Frontiers Capital kockázati befektetők, illetve Serguei Beloussov és Paul Maritz összesen 17 millió dollárt fektettek a cégbe. 

(BBC, MIT Technology Review, TechCrunch)

Rovatok