Index Vakbarát Hírportál

Hitelesített a Twitter egy kamuprofilt, ami azt állította, hogy ő a norvég pénzügyminiszter

2021. november 24., szerda 16:29

Kék pipával látott el, azaz hitelesített profilként ismert el egy, az újonnan megválasztott norvég pénzügyminiszter, Trygve Slagsvold Vedum nevével visszaélő kamu fiókot a Twitter. És mindez nem a Twitter hibája, ugyanis a norvég miniszterelnöki hivatal és a Norvég Biztonsági Hatóság (NSM) továbbította a közösségi oldal felé a hamis fiókot, mint hitelesítést igénylő profilt.

A helyzet annak tudtában még kínosabb, hogy bár a norvég kormánynak, és több képviselőjének is van hivatalos Twittere, Trygve Slagsvold Vedum soha nem rendelkezett profillal a közösségi oldalon. Ráadásul szeptemberben a norvég pénzügyminisztérium külön felhívta a twitterező közösség figyelmét arra, hogy a Vedum nevét használó profilokat ne kövessék be, ezek ugyanis álnevet használó, trollkodó fiókok.

Az NRKbeta alapján a Verge azt írja, a hitelesítést elnyerő fiók is egyike volt ezeknek, Vedum pártjának politikai nézeteivel ellentétes dolgokat állított posztjaiban, egyszerű politikai trollkodásként.

Mint kiderült, a legutóbbi parlamenti választások óta a miniszterelnöki hivatal felelős a norvég kormány tagjainak Twitter-fiókjaiért, a hivatal pedig véletlenül küldte el a közösségi oldalnak a kormány új tagjainak Twitter-fiókjai között hitelességért ellenőrzésre a kamu profilt. A hibát azóta sikerült orvosolni, a közösségi oldal pedig eltávolította a kék pipás, és a Vedum nevét illetéktelenül használó többi fiókot is.

A közösségi oldal idén újította meg a hitelesítési rendszerét azzal a céllal, hogy csökkenteni tudják az álnevek mögé bújó trollprofilok, és a mások nevét használó regisztrációk számát. A procedúrába azonban továbbra sem enged betekintést a közösségi oldal, így az sem tiszta, hogy a Twitter maga végzi-e el az ellenőrzést például magas rangú tisztviselők esetén, vagy külső hatóságokra bízza ezt a feladatot. A Twitter nem kommentálta a hírt.

Rovatok