Index Vakbarát Hírportál

Űrmérnök mesterképzést indít szeptembertől a BME

2021. november 24., szerda 12:41

Űrmérnök és építmény-informatikai mesterképzést indít jövő szeptembertől – Magyarországon elsőként – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) – tájékoztatta az intézmény az MTI-t. Az öt műegyetemi kar együttműködésében létrejövő űrmérnök mesterképzés hallgatói űripari projektekbe kapcsolódhatnak be akár az egyetemen, akár ipari partnereknél, a megszerzett tudást mind a magyar, mind a nemzetközi űrszektorban kamatoztathatják, a kutatási területen kiemelkedők pedig akár doktori képzésen is folytathatják tanulmányaikat.

Az angol nyelvű építmény-informatikai mérnökképzésen végző hallgatók többi között az épített környezettel és létesítményekkel kapcsolatos kihívások informatikai, valamint építőmérnöki tudást igénylő problémáinak megoldására válnak alkalmassá – ismertette az egyetem.

A BME oktatási rektorhelyettese, Bihari Péter közölte: arra számítanak, hogy 2022-ben a gazdasági mellett a műszaki, az informatikai és a természettudományi képzési területet választó jelentkezők száma is növekedik majd, mert az intézményben minden karon olyan szakembereket képeznek, akik tíz-húsz év múlva is alkalmasak lesznek a kor problémáinak megoldására.

A felvi.hu adatai szerint 2021-ben a nappali felsőfokú alap-, mester- és osztatlan képzésekre csaknem 102 ezren jelentkeztek Magyarországon. A leggyakrabban a gazdasági képzési területeket választják, de az előző évhez képest nőtt a műszaki és az informatikai képzési területet választók száma is. A műszaki területre jelentkezők egyharmada a Műegyetemet választja első helyen.

A BME péntektől online nyílt napokat tart, amelyeken az új képzésekről is tájékozódhatnak majd a felvételizők. A nyílt napokra jelentkezni ezen az oldalon lehet.

(Borítókép:  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépülete a főváros XI. kerületében a Műegyetem rakpart 3-ban a Duna-parton 2019. augusztus 21-én. Fotó:  Jászai Csaba / MTI)

Rovatok