Index Vakbarát Hírportál

Hat megyeszékhely 60 új elektromos buszt kap

2021. november 30., kedd 14:24

A Zöld Busz Programban hatvan új elektromos busz érkezik jövőre, amely Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon és Szegeden áll majd forgalomba – jelentették be kedden Budapesten.

Az új járműveket a programot koordináló Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség 8,6 milliárd forintos támogatásával szerezhetik be a megyeszékhelyek. Az ezt lehetővé tevő támogatási szerződést ma kötötte meg a Humda a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. konzorciumával. 

A hat megyeszékhelyen túl Miskolcon 10, Pécsen 8, Veszprémben 5 elektromos autóbusz és a töltőinfrastruktúra, Szegeden pedig 4 önjáró trolibusz beszerzésére nyílik lehetőség 2022-ben. Ez összesen 127 környezetkímélő járművet jelent a magyarországi tömegközlekedésben a Zöld Busz Programnak köszönhetően, amely 18,37 milliárd forintos támogatást biztosít a pályázó szolgáltatóknak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára közölte: a klímavédelemmel kapcsolatban a kormány feladata a kiváltó okok megfékezése és a helyzethez való alkalmazkodás támogatása.

A helyi közlekedésében 2800-2900 buszt használnak, a Zöld Busz Program keretében jövőre 100, a következő években pedig 1100 buszt szeretnének lecserélni elektromos járműre 

– jelentette be Steiner Attila.

A Volánbusz elnök-vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a vállalat 2018 és 2021 között 1700 új autóbuszt szerzett be, amelyet főként a helyközi viszonylatokban használ, és ezzel több tízezer tonna szén-dioxidtól mentesíti a környezetet.

A Zöld Busz Programnak köszönhetően hat megyeszékhely 80 százalékos támogatással juthat hozzá 60 elektromos buszhoz 2022-ban 

– közölte Pafféri Zoltán, hozzátéve, hogy a szintén e program keretében korábban beszerzett 40 busz a budapesti nagyrendezvényeket szolgálja ki, januártól pedig a fővárosi agglomerációs közlekedésben állnak forgalomba.

Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta: cége feladata, hogy lehetővé tegye a Volánbusz flottájának környezetbarát fejlesztését CNG- és e-töltőállomások létrehozásával, üzemeltetésével. 

  

Rovatok