Index Vakbarát Hírportál

Itt a jövő: Pekingben elkezdődött a robottaxizás

2021. december 1., szerda 16:37

Először kap működési engedélyt önvezető járművekkel végzett személyszállító szolgáltatás.

November utolsó hetétől elsőként a kínai fővárosban kapnak hivatalos működési engedélyt önvezető taxik. A szolgáltatást a Baidu internetkereső és az önvezető technológiát fejlesztő Pony.ai üzemelteti, és Jicsuangban működik majd. Jicsuang a technológiai cégek központjának számító külváros, központja egyben egy autonóm járművek demonstrációjára használt különleges közlekedési rendű zóna, ahol hatvan négyzetkilométeres területen alakítottak ki drosztokat irodák, bevásárlóközpontok és lakóparkok közelében.

A robottaxik egyszerre legfeljebb két utast szállíthatnak, a célállomások kiválasztása és a fizetés digitális kezelőfelületen történik. Bár a járművek önvezetők, a taxicég egy alkalmazottja is jelen van a volánnál, hogy beavatkozzon, ha kell. Jelenleg úgy gondolják, hogy még évekbe telik, mire egy robottaxi emberi felügyelet nélkül is megfelelhet a szabályoknak és biztonsági követelményeknek.

A PonyPilot+ nevű önvezető rendszer az engedély megszerzése előtt félmillió tesztutat tett meg. A Pony.ai-t egyébként a kínai Google-nak számító Baidu fejlesztői alapították 2016-ban, egy szilícium-völgyi cég, amely a befektetői között tudhatja nemcsak a GAC és FAW kínai autógyárat, de a Toyotát és a Hyundait is.

A robottaxizás fejlesztése terén versenyben van továbbá az Alibaba tulajdonát képező AutoX, illetve az Uber kínai megfelelője, a DiDi Chuxing.

Az Apollo Go robottaxikat a Baidu azonos nevű mobilalkalmazásával lehet igénybe venni reggel fél kilenctől este fél tízig. Összesen 67 autót állítanak üzembe. Egy hat kilométeres út egyébként száz forintnak megfelelő két jüanba kerül.

(BusinessWire, TechCrunch, TechXplore)

Rovatok