Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok feljelentik az űrállomás megfúrásával vádolt űrhajóst

2021. december 3., péntek 06:26

A NASA asztronautája állítólag egészségügyi probléma miatt omlott össze, de más pletykák is lábra keltek.

Oroszország űrvállalata, a Roszkozmosz lezárta a Nemzetközi Űrállomáson 2018-ban bekövetkezett incidens kivizsgálását, és az eredményeket átadta az bűnüldöző szerveknek, akik eldöntik, hogy eljárást indítanak-e az ügyben.

Mint ismert, 2018 augusztusában a Nemzetközi Űrállomáson csökkenni kezdett a nyomás, mert valahogy két milliméter átmérőjű lyuk keletkezett az állomáshoz kapcsolódó orosz űrhajó, a Szojuz MS-09 falán. A legénység epokittal sikeresen lezárta a sérülést, és küldetésük végén épségben visszatértek az űrhajóval a Földre.

Az esetről annyit lehetett tudni, hogy a mikrometeorit-becsapódást nagyon hamar kizárták, az amerikaiak pedig úgy vélték, hogy az oroszok hibáztak az egyébként megbízható igáslóként ismert űrhajó gyártása során.

A vizsgálat lezárása előtt idén nyáron robbant ki a nemzetközi botrány, amikor az orosz fél a NASA űrhajósát, Serena Auñón-Chancellort vádolta meg azzal, hogy mivel fellövését követően trombózisa lett a nyaki vénájában, pánikba esett, és vészhelyzet előidézésével próbálta elérni, hogy korábban visszatérhessen.

Az amerikaiak akkor közölték, hogy a vádaknak nincs semmilyen valóságalapjuk. Az oroszok most a vizsgálat hírével együtt még egy lapáttal rátettek: a RIA Novosti tudósítása szerint egy olyan összeesküvés-elmélet is felröppent, hogy Auñón-Chancellor „a legénység egy másik tagjával folytatott romantikus viszony kudarca miatti stressz” hatása alatt cselekedett.

A NASA közölte, hogy pontos ismereteik vannak arról, mikor kezdett esni a nyomás a Nemzetközi Űrállomáson, és tudják, hol tartózkodtak ebben az időpontban az űrhajósaik. Eszerint az eset idején nem tartózkodott amerikai űrhajós az orosz szegmens közelében.

Az ügy miatti feszültségre különös fényt vet, hogy ez elmúlt hetekben az oroszok egy műholdelhárító fegyvert teszteltek az űrben, ami miatt űrszemét-becsapódás fenyegette a Nemzetközi Űrállomást és a legénység életét.

(Ars Technica)

(Borítókép: Serena Auñón-Chancellor 2018. december 20-án. Fotó: Shamil Zhumatov / POOL / AFP)

Rovatok