Index Vakbarát Hírportál

Támadják az amerikai műholdakat

2021. december 4., szombat 21:50

Az űrhaderő tábornoka szerint az ellenfelek mindennap próbálgatják rajtuk elektronikus fegyvereiket.

Az Egyesült Államok űrhaderejének magas rangú vezetője szerint Kína és Oroszország folyamatosan beavatkoznak az ország műholdjainak működésébe. David Thompson tábornok a Washington Postnak nyilatkozva elmondta, hogy a fenyegetés folyamatosan erősödik, és már hosszú evolúciós folyamat áll mögötte.

Ezen a ponton egy sereg olyan támadási mód van, amely az űrbeli rendszereket fenyegeti

– mutatott rá Thompson.

A tábornok elmondta, hogy az orosz és kínai támadók nem kinetikus módszereket, hanem látható fizikai károsodást nem okozó eszközöket használnak. Gyakorlatilag kibertámadásokat hajtanak végre lézerekkel és rádiózavarással.

A kiújult űrversenyről Thompson úgy vélekedett, hogy Kína fejlődése nagyon gyors, és az évtized végére technikailag leelőzheti az Egyesült Államokat.

Kína hihetetlen sebességgel állít működésbe működő rendszereket, és már lehagyták Oroszországot. Még mindig mi vagyunk a legjobbak képességek terén, de nagyon jönnek fel

– mondta.

Oroszország és Kína bizonyos értesülések szerint már műholdak támadására szakosodott harci műholdakat fejleszt. A Roszkozmosz 2020 júliusában próbált ki az űrben egy nem destruktív műholdpusztító fegyvert. A kínai nemzeti űrhivatal ugyanakkor egy hiperszonikus hordozóból lőtt az űrbe rakétát. A Pentagon szerint az ázsiai ország az alacsony és magas pályán keringő eszközöket egyaránt eléri rakétákkal és elektronikus fegyverekkel.

Thompson azon az állásponton volt, hogy a folyamatos kibertámadásokért hasonló eszközökkel kellene törleszteniük. Az űrbéli hadakozással azonban az a probléma, hogy ha a konfliktus fizikai síkra terelődik, az pillanatokon belül civilizációs vívmányok elveszítéséhez vezet, és a mindent elárasztó űrszemét gyakorlatilag foglyul ejtené az emberiséget a Föld felszínén.

(Interesting Engineering)

Rovatok