Index Vakbarát Hírportál

Senki nem mosolyog, mindenki sírva röhög

2021. december 5., vasárnap 10:02

Közzétette 2021 legtöbbször használt emotikonjainak listáját a Unicode, és úgy tűnik, a sírva nevető fejet lehetetlen letaszítani az első helyről. Az egyes vélemények szerint passzív agressziót és elutasítást kifejező, egyszerűen mosolygó fejecske viszont nemcsak hogy a tíz legtöbbet használt sárga ikonból szorult ki, de a top 20-ba sem fért be.

A sírva nevetős fej 2017 óta vezeti a listákat, ráadásul nem is kevéssel: a Unicode szerint az interneten küldött összes emoji öt százalékát ez tette ki 2021-ben.

Az egyetlen, ami megközelítette az első helyezettet, a sima piros szív ikon volt. A konzorcium felmérése szerint az is érdekes, hogy a globális internethasználó közösség 92 százaléka használja a sárga kis hangulatjeleket az online kommunikációja során.

A Unicode átfogó felmérést utoljára két éve, 2019-ben végzett a világ emojihasználatáról, akkor is a sírva nevetős arc volt az első helyen. Kétéves távlatban a legtöbbet használt tíz emotikon között alig van változás, ugyanakkor ha a 100 leggyakrabban elküldött ikont vizsgáljuk, feltűntek a toplistán egészséggel kapcsolatos ikonok, például a maszkot hordó emoji vagy a lázat jelző fejecske.

Jelenleg 3663 szabványhangulatjelet kínál a Unicode. Az éves felmérésben a hangulatjeleket több forrásból származó adatokból medián gyakoriság alapján sorolták be. A vizsgálathoz az egyes hangulatjelek különböző variánsait – nem és bőrtónus – nem vették külön figyelembe, egy reprezentatív mintát számoltak. A teljes kutatás és a felhasznált adatok a Unicode oldalán itt elérhetők.

Rovatok