Index Vakbarát Hírportál

24 ezer év helyett 5 év alatt eltüntetnék a csernobili radioaktív szennyeződés egy részét

2021. december 6., hétfő 14:26

Az eddig ismert időtartamhoz képest sokkal gyorsabban bomolhatnak le a csernobili radioaktív szennyeződések egy új technológia segítségével. Míg eddig arról lehetett tudni, hogy mintegy 24 ezer év szükséges a radioaktív szennyeződések természetes lebomlásához a hajdani atomerőmű környékén, most úgy tűnik, hogy ez az időtartam mindössze 5 évre redukálható.

Az Interesting Engineering cikke szerint a Passzív Magleválasztó Rendszer (NSPS) névre hallgató technológiát egy hektáros területén vetették be 2019 novembere és 2020 szeptembere között, aminek eredményeképpen a talaj sugárzási szintje 37 százalékkal, a levegőé pedig mintegy 47 százalékkal csökkent.

Az NSPS-technológia a részecskefizika elemeit és nukleáris energiát alkalmaz a környezetkárosító anyagok felhasználása nélkül a súlyos sugárszennyezés leküzdésére és a radioaktív anyagok bomlásának jelentős felgyorsítására. A folyamat a talajban lévő radioaktív izotópokat összetartó kötéseket szakítja meg, ráadásul a beszámoló szerint az egész művelet a talaj felszíne alatt zajlik, biztonságos módon.

A dolog szépséghibája, hogy egyedül egy olyan hivatal erősítette meg az NSPS-technológiát, aminek a legfőbb célja az, hogy értékesítse a területen található telkeket.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az egykori katasztrófa sújtotta terület feletti irányítást gyakorló illetékeseknek komoly ingatlanfejlesztési tervei vannak Csernobilban, ezért az Ukrán Állami Ingatlanalap amit lehet, „fel akar támasztani hamvából”. November elején már az első olyan aukciót is meghirdették, amelyen keresztül a résztvevők csernobili tiltott övezetben lévő ingatlanra tehetnek ajánlatot.

Rovatok