Index Vakbarát Hírportál

Egyetemi drónpilóta továbbképzés indul

2021. december 7., kedd 19:01

Január végéig lehet újra jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre – idézi Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkárát az MTI.

Solymár kiemelte: a képzésnek az innovációs tárca és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével létrehozott Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja ad helyet. A kurzus egyedisége abból adódik, hogy a hallgatók nemcsak a biztonságos drónüzemeltetést, hanem a drón által szerzett adatok elemzését, kiértékelését is megtanulják, magyarázta a helyettes államtitkár.

Az ITM a győri egyetemmel 2019 óta működik együtt; céljuk a haladó technológiák megoldásainak a hasznosítása a gyakorlatban különböző ágazatokban. A drónfelvételek elemzése szoftverek révén a mezőgazdaságban a pontos hozamtérképek kialakításában, a művelési területek fertőzöttségének megállapításában, a vízgazdálkodásban a fertőzés helye, eredője és kiterjedtsége azonosításában, az építőiparban három dimenziós ingatlanmodellek, hőtérképek létrehozásában, a távközlésben és az energetikában az infrastruktúra állapotának felmérésében segíthet.

A képzés első alkalommal az idén februárban indult, a tervezett létszámhoz képest túljelentkezéssel, és hamarosan véget ér – mondta Solymár Károly Balázs. Jelentkezni a következő kurzusra a Széchenyi István Egyetem felnőttképzési felületén lehet. Az egyetem és a minisztérium célja, hogy megoldásokat találjanak valós ipari problémákra, és enyhítsenek az infokommunikációs szektor „hatalmas humánerőforrás kapacitási ínségén”.

A drónlaborhoz kapcsolódva a jövőben agrárdigitalizációs szakmérnökképzést is indítanak majd a tervek szerint.

(Borítókép:  A Digitális Fejlesztési Központ drónlaborja 2021. december 7-én.  Fotó:  Mohai Balázs / MTI)

Rovatok