Index Vakbarát Hírportál

Csillaghullás volt Salgótarján felett

2021. december 14., kedd 16:42

December 14-én volt a legszaporább meteorraj, a Geminidák maximuma. Az MTI fotósa, Komka Péter a salgótarjáni Beszterce lakótelep felett fotózta le az elhúzó hullócsillagokat.

A Geminidák minden év decemberének elején jelennek meg. Nevüket onnan kapták, hogy az Ikrek csillagkép (Gemini) felől indulnak ki, a 3200 Phaethon kisbolygóból. A meteorok kéthetes időtartamban láthatók a Földről, legnagyobb számban december 14-én, ezen a napon akár óránként 120 hullócsillagot is megfigyelhetnek a szerencsések.

A Geminidák lassabbak (35 kilométer/másodperces sebességgel érik el bolygónk légkörét), de cserében fényesebbek az átlagos meteoroknál, így könnyebb észrevenni őket szabad szemmel is. Aktivitásuk az este és éjszaka során még észlelhető, bár a csillaghullás december 14-én reggel 8 óra körül érte el a tetőpontját. Ha tiszta a sötét ég, érdemes felnézni és keresni a Geminidákat, hiszen a szakértők szerint egészen december 17-ig láthatunk hullócsillagot.

A meteorrajt először 1862-ben figyelték meg, ami viszonylag kései felfedezésnek nevezhető, hiszen időszámításunk szerinti 36-ból van az első feljegyzés a Persediákról, 902-ből pedig a Leonidákról. A Geminidákat azért nem észlelték korábban, mert a Föld keringési pályáját nem keresztezte a meteorraj útja az 1800-as évek előtt.

(Borítókép: Meteor látszik az égbolton a salgótarjáni Beszterce lakótelep felett 2021. december 14-én hajnalban a Geminidák meteorraj maximumának közelében. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok