Index Vakbarát Hírportál

A francia magashegységekben is találtak mikroműanyagot

2021. december 22., szerda 12:44

A Mount Everesttől a Mariana-árokig mindenütt megtalálható a mikroműanyag, még magasan a Föld troposzférájában is, ahol a szelek nagy távolságokba elhordják, írja egy új kutatás nyomán az MTI.

A mikroműanyagok olyan apró, 5 milliméteresnél kisebb műanyagtöredékek, amelyek csomagolásokból, ruhákból, járművekből és egyéb forrásokból származnak. Jelen vannak szárazföldön, vízben és levegőben.

A franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) tudósai 2877 méter tengerszint feletti magasságban, a Francia-Pireneusokban lévő Pic du Midi Obszervatóriumban gyűjtöttek adatokat. Ez egy úgynevezett tiszta állomás, mivel a helyi klíma és környezet korlátozott befolyással van rá. 

Hetente 10 ezer köbméter levegőt teszteltek 2017 júniusa és októbere között és megállapították, hogy az összes minta tartalmazott mikroműanyagot.

Időjárási adatok segítségével kiszámolták a mintákat hozó különböző légtömegek útvonalát és megállapították, hogy egyes légtömegek Észak-Afrikából és Észak-Amerikából érkeztek. A vizsgálat során a Földközi-tengerből és az Atlanti-óceánból származó mikroműanyagot is találtak.

Steve Allen, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Dalhousie Egyetem munkatársa elmondta, a részecskék hatalmas távolságokat tesznek meg, mivel nagy magasságokba is eljutnak. „Ha felérnek a troposzférába, az olyan, mint egy szupergyors autópálya” – mondta a mikroműanyagok útjáról.

A tengeri forrású műanyagok jelenléte az érdekesebb. A tudósok szerint az, hogy a műanyag elhagyja az óceánt és ilyen magasra jut a levegőben, azt mutatja, hogy tulajdonképpen nincs végső emésztőgödre, csak körbe-körbe mozog egy végtelen ciklusban.

Bár a Pic du Midin gyűjtött mintákban lévő mikroműanyag mennyisége nem jelent egészségügyi kockázatot, a szakértők kiemelték, hogy a részecskék elég kicsik ahhoz, hogy az ember belélegezze őket.

(Borítókép:  Mikel Bilbao / VW PICS / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok