Index Vakbarát Hírportál

Ez a kütyü kertet csinál a nappaliból

2021. december 22., szerda 09:29

Otthoni okoskerttel készül az LG a 2022-es CES-re. A Tiiun nevű megoldás egy háromfiókos Lehel fagyasztószekrény-méretű modern, szabadon álló beltéri növénytermesztő készülék.

A tiiun jelentése koreaiul kihajt, a kütyüvel pedig a cég szerint a kezdő kertészek is egész évben termeszthetnek otthonuk kényelmében zöldségeket, fűszernövényeket vagy virágokat.

A cuccban két polc van, amelyek külön-külön akár hat kombinált vetőmagcsomag és három különböző vetőmagkészlet tárolására is alkalmasak. Minden kombinált vetőmagcsomagon tíz lyuk van a magok csíráztatására. Négy–nyolc hét alatt nevelhető benne egyidejűleg több különféle saját termesztésű növény is a gyártó szerint, mivel az eszköz belsejében folyamatosan a növekedéshez optimális a klíma az inverteres kompresszorra épülő szabályozórendszerrel. Amellett, hogy 

a gép automatikusan imitálja a napszakok változását a hőmérséklet és a fény szabályozásával,

24 óránként nyolcszor öntöz is, mint az okoscserép, valamint folyamatosan ideális páratartalmú levegőt keringet.

Az ajtó átlátszó, így folyamatosan szemmel lehet tartani, miként fejlődnek a növények a Tiuunban, utóbbihoz úgy alakították ki a belsőt, hogy a LED-fényforrás növelje a fotoszintézis hatékonyságát. Mobilalkalmazással távolról is követhető a gépbe ültetett növények fejlődésének folyamata, illetve lehet a beállításokon is módosítani. Mondjuk, az jogos kérdés, hogy 

mi van akkor, ha elmegy otthon az áram?

Az eszközt először a 2022-es CES-kiállításon mutatja meg a nagyközönségnek az LG január 5-től. A Tiiun két méretben készül, bézs és zöld színekben, a megjelenés dátuma és az ára egyelőre nem publikus.

(Borítókép: LG)

Rovatok