Index Vakbarát Hírportál

Félelmünkben többet nyomkodjuk a mobilunkat

2021. december 23., csütörtök 17:07

Jelentősen megnőtt az okostelefon-használat a koronavírus okozta világjárvány alatt, ami problémás is lehet, személyes kapcsolataink, mentális egészségünk hátrányára válhat.

Egy német szakértők vezette kutatócsoport 516, zömében fiatal lányokból álló mobiltelefon-használót vizsgált április és május között. A résztvevők eszközhasználatának időtartamáról, a kontrollérzésről és a FoMO-érzésről (a lemaradástól, kimaradástól való félelemről), valamint a rendszeres negatív gondolatokról kérdezték őket – írja a tanulmány nyomán a 24. A kutatók feltételezése szerint az előbb felsorolt érzések állhatnak a már problémásnak titulálható telefonhasználat mögött.

A tanulmány részben validálta a kutatók felvetését. Az alacsony kontroll, a FoMO érzése és a rendszeres negatív gondolatok összekapcsolhatók azzal, ha valaki folyamatosan, céltalanul függ a telefonján. Ok-okozati összefüggést nem bizonyított a kutatás, viszont az eredményekből azt feltételezik,

hogy a FOMO és az alacsony kontrollképesség együtt közvetlenül vezethet ahhoz, hogy valaki függjön a telefonjától.

A szakértők szeretnék kutatásukat kibővíteni és szélesebb részvételi körrel megismételni, amiből egyértelműbb összefüggéseket tudnának levonni.

Rovatok