Index Vakbarát Hírportál

Hatékonyabb a tanulás, ha felgyorsítják a felvett előadást

2021. december 23., csütörtök 19:21

A legjobb módszer dupla sebességgel kétszer megnézni az anyagot.

Előadások felvételének megtekintése egyre inkább alapvető tevékenység egyetemi hallgatóknál, ezért a Kaliforniai Egyetem munkatársai felmérést készítettek a felsőoktatásban tanulók videózási szokásairól. Az Applied Cognitive Psychology hasábjain közölt eredmények szerint a videók felgyorsítása elterjedt szokás, ami - bizonyos határok között – nincs sem előnyös, sem káros hatással a tanulásra, sőt megfelelő stratégiával azonban akár előnyösen is alkalmazható.

Az egyetem hallgatóinak meglepően nagy része, 85 százaléka úgy nyilatkozott, hogy felgyorsítva nézi az előadásokat. 91 százalékuk úgy vélte normál vagy másfélszeres sebességgel lejátszva előnyösebb a videós tanulás, mint 2 vagy 2,5-szeresen. Kiderült azonban, hogy ez a vélekedés téves.

A kisérleti ellenőrzés során 231 hallgató külöböző sebességgel tekintett meg előadásokat Youtube-on, majd teszteket töltöttek ki, amiket egy héttel később megismételtek. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy ugyanolyan eredményt értek el azok akik a normál, másfélszeres, vagy dupla sebességgel nézték a felvételt. Egyedül a két és félszeres sebességnél volt kimutatható romlás az eredményekben.

A következtetés, hogy a hallgatók megfelezhetik az előadásokkal töltött időt vagy egy normál előadás ideje alatt megnézhetik kétszer a hatékonyabb tanulás érdekében. A vizsgálatok szerint az sem mindegy milyen a duplázás időzítése, a nyerő stratégia dupla sebességgel lejátszott videót a vizsga előtt újra megnézni (nem pedig kétszer egymás után).

Mivel a megkérdezettek 76 százaléka azt gondolta célravezető stratégiának, ha először normál sebességen nézik meg az előadást és vizsga előtt dupla sebességgel ismételnek, ennek a módszernek a hatásfokát is ellenőrizték és úgy találták, hogy nem volt jobb, mint az egymás követő dupla sebességű előadások.

A lényeg, hogy mindenképpen nő a hatékonyság amíg a gyorsítás nem megy kétszeres sebesség fölé.

(The British Psychological Society Research Digest)

Rovatok