Index Vakbarát Hírportál

Cheatkódokkal okozott 9 millió dolláros veszteséget a World of Tanksnek

2021. december 25., szombat 19:39

Bíróság elé állították Oroszországban azt a férfit, aki a felperes szerint mintegy 9 millió dolláros veszteséget okozott a World of Tanks és World of Warships online számítógépes játékokat működtető Wargaming belorusz fejlesztőcégnek. 

A jekatyerinburgi vádlott, Andrej Kirszanov ugyanis 2015 óta több ezer, csalókodokból és a játékmenetet könnyítő botokkal megpakolt csomagot adott el a Cyber Tank és Cyber Ship nevű oldalain, amivel a vásárlók tisztességtelen előnyhöz jutottak más játékosokkal szemben, nem beszélve arról, hogy felrúgta a játékok saját, belső gazdasági rendszerét. 

Egyes botok konkrétan automatizálták a játékot, átadva a mesterséges intelligenciának a kormányrudat, amivel egyszerűen nem lehetett felvenni a versenyt. 

Az említett játékokban, mint ahogy azt a nevük is sejteti, tankokkal és hadihajókkal mennek egymásnak a játékosok, teljesítményüknek megfelelően jutnak a játékon belüli fizetőeszközökhöz és tapasztalati pontokhoz, amellyel újabb fegyverrendszereket és kiegészítőket vásárolhatnak szeretett páncélosaiknak. 

Csakhogy Kirszanov meghekkelte a rendszert, és az olykor 80 ezer forintnak megfelelő összegért értékesített csaló csomagokkal felvértezett játékosok lehet, hogy mindenkit lealáztak a harcmezőn, de a veszteseknek kedvét is szegte az, hogy az esélytelenek nyugalmával lépnek be a virtuális összecsapásokba. Ezért sokan kiszálltak a játékból, a Wargaming pedig felhasználók tömegeit, velük együtt a járulékos nyereséget is elvesztette. 

Még jó, hogy az orosz büntető törvénykönyvben ehhez is van vonatkozó cikkely, Kirszanovot rosszindulatú számítógépes programok létrehozásával, használatával és terjesztésével vádolják. A férfi elismerte bűnét, és állítása szerint megbánta tevékenységét. Az egyelőre nem világos, mit róhat ki rá az ügyében eljáró bíróság, ugyanis a per precedensteremtő, még nem volt példa ilyen esetre Oroszországban. 

(Kommerszant)

Rovatok