Index Vakbarát Hírportál

Az új állatvédelmi törvény miatt leszerelik a német rendőrkutyákat

2022. január 6., csütörtök 12:15

A berlini rendőrkutyák egy részét ideiglenesen ki kell vonni a szolgálatból az új állatvédelmi törvény miatt, amely január 1-jén lépett életbe. Az előző mezőgazdasági miniszter által jegyzett törvény értelmében ugyanis állatkínzásnak minősül az a mód, ahogy kiképzés és akció közben bánnak velük a rendőrök.

A berlini rendőrség 130 kutyája közül 49-et kényszerpihenőre küldenek, mivel az akció közben alkalmazott módszerek már nem felelnek meg a hatályos törvényeknek. Éles helyzetekben a kutyás rendőrök a póráz megrántásával és a nyakörv megszorításával kontrollálják az állat agresszivitását, és ez január 1-jétől Németországban már kínzásnak minősül. A The Guardian szerint az intézkedés nemcsak őrző-védő, hanem bomba- és drogkereső kutyákat is érint, és a Spezialeizatzkommando (SEK), a német hadsereg különleges bevetési egysége is lépni kényszerült.

Az állatvédelmi törvény változásai miatt jelenleg nem áll módunkban a szolgálati kutyáink egy részét bevetéseken használni

– közölte Thilo Cablitz rendőrségi szóvivő.

A rendőrség egyelőre keresi a megoldást arra, hogy a szolgálatból kivont kutyákat újra alkalmazhassák a törvény megsértése nélkül.

Póráz és nyakörv

A Merkel-kormány agrárminisztere, Julia Klöckner által jegyzett állatvédelmi törvény értelmében a kutyák kiképzésénél sem megengedett a nyakörv megszorítása, amely a légzés pillanatnyi korlátozásával jelzi a feladat végét. A kiképzés logikája szerint viszont a póráz és a nyakörv használata nélkül a kutyák komoly sérüléseket okozhatnának akció közben.

A rendelkezést elsősorban az állattartási normák javítása miatt vezették be, viszont minden kutyára, így az őrző-védőkre is vonatkozik. A törvény szabályozza a tenyésztési gyakorlatot, a kennelek méretétől azok szellőztetéséig, de azt is előírja, hogy a gazdák kötelesek kedvenceiket rendszeresen sétáltatni, és arról is gondoskodniuk kell, hogy más kutyákkal is találkozhassanak. Csak szigorú feltételek teljesülése esetén engedélyezett a kutyák megláncolása, és tilos minden, fájdalmat okozó felszerelés használata.

Kiképzés fájdalom nélkül

A törvény elfogadását a német kormány az otthon tartott állatok pandémia alatt megnövekedett számával indokolta, mivel sokan tapasztalat nélkül vásároltak házi kedvenceket. Bár a várható változások hónapok óta tudottak voltak, a jelek szerint a rendőrséget mégis váratlanul érte a törvény életbelépése.

A berlini rendőrszakszervezet alelnöke, Stephan Kelm közölte, a belügyminisztériumhoz fordultak, hogy találjanak megoldást a helyzetre, amely szerintük komoly biztonsági kockázatokhoz vezethet.

Nyitottak vagyunk olyan kiképzési módszerek átvételére, amik nem járnak fájdalom okozásával. De jelenleg nem ismerünk ilyeneket

– mondta a rendőrszakszervezet alelnöke.

Szigor az állatvédelemben

Magyarországon 2021 novemberében módosították az állatvédelmi törvényt, amely – a magyar politika ritka pillanataként – egységbe kovácsolta a kormánypárti és az ellenzéki képviselőket. Ennek értelmében súlyosabban büntetik az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít. A fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását 168 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament.

A változtatások jelentős része 2022. január 1-jén lépett hatályba, egy részüket viszont csak 2022. október 4-től, az állatok világnapjától alkalmazzák majd.

(Borítókép: Német rendőrkutya  Afrinben, Törökország berlini nagykövetsége előtt 2018. január 26-án. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)

Rovatok