Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől magyar tulajdonú a Digi

2022. január 9., vasárnap 12:26

Január 3-án a magyar kézben levő 4iG megszerezte a Digi és leányvállalatai (Invitel, I-TV), valamint a Digi Infrastruktúra jegyzett tőkéjének száz százalékát kitevő üzletrészét, így a 4iG lett a Digi tulajdonosa.

A felvásárlást 2021 márciusában jelentették be, az átvilágítás és a szerződéskötési folyamat novemberben zárult le, a 232 milliárd forintos (625 millió eurós) tranzakció pedig azért mehetett végbe ilyen gyorsan, mert a magyar kormány a Magyar Közlönyben december 21-én megjelent kormányrendelettel [751/2021. (XII. 21.)] nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette azt, így nem volt szükség a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatára és engedélyére.

A kormány indoklása szerint „Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonságának biztosítása, a távközlési infrastruktúra megerősítése és a munkahelyek versenyképesebbé tétele érdekében szükséges – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás” a Digi felvásárlása a román tulajdonostól.

A cég közleménye alapján a tulajdonosváltással távoznak a társaság menedzsmentjéből és felügyelőbizottságaiból az RCS & RDS médiakonszern vezetői, és a Digi operatív irányítását és ügyvezetői feladatait Papp-Gerlei Gyöngyvér veszi át, aki az Antenna Hungáriától érkezik.

Az állammal kötött stratégiai megállapodás értelmében a 4iG még 2022 első negyedévében az Antenna Hungáriába apportálja hazai és balkáni telekommunikációs érdekeltségeit, amivel többségi tulajdonossá válik és irányító szerephez jut majd a jelenleg állami tulajdonú vállalatban. A Digi akvizíciójával és az Antenna Hungária tranzakcióval a 4iG a legnagyobb telekommunikációs vállalatok közé léphet Magyarországon, a Telekom, a Vodafone és a Telenor mellett egyedüliként, mely kereskedelmi mobilszolgáltatást is üzemeltethet. A mobilszolgáltatások hosszú távú sorsa egyelőre kérdéses, a Digi Távközlési Kft.-t ugyanis az elmúlt két évben kizárták a hatósági frekvenciaértékesítési eljárásból, a Kúria szerint jogosan. A 4iG vezetőségének korábbi nyilatkozatai szerint a problémát további partneri együttműködésekkel és akvizíciós lépésekkel oldanák meg.

A Jászai Gellért vezette 4iG tervei között szerepel egy új, budapesti központtal működő, „vezető szerepet betöltő” regionális távközlési csoport létrehozása, ennek érdekében a cég:

A Digi Magyarországon 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és 2,5 milliónál több előfizetéssel (RGU) rendelkezik. A magyarországi alkalmazottak száma meghaladja a 2700 főt, a médiakonszern hazai érdekeltségeinek konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt az elmúlt években, a korrigált EBITDA pedig 19 milliárdra rúgott. A Digi a nagyobb magyar városokban saját neve alatt 61, az Invitel nevén további 16 ügyfélszolgálati irodát működtet.

A felvásárlással a 4iG Nyrt. egyike lett a kiterjedt országos (optikai) gerinchálózattal rendelkező hazai távközlési cégeknek.

Korrekció: A cikkben korábban hibásan szerepelt a január 10-i dátum, a 4iG január 3-tól tulajdonos.

(Borítókép: A DIGI multimédiás és telefonos szolgáltató üzlete Újpalotán 2020. június 13-án. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok