Index Vakbarát Hírportál

Forróbb volt az elmúlt hét év, mint korábban bármi

2022. január 11., kedd 12:39

Az Európai Unió műholdas rendszerének felmérése alapján közölte a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat 2021-es jelentését, mely alapján a tavalyi év globálisan az ötödik legmelegebb év volt a rendszeres mérések kezdete óta. 2021-ben az átlaghőmérséklet magasabb volt, mint 2015-ben és 2018-ban, így a tavalyi évvel együtt az elmúlt hét év lett bolygónk történetének legmelegebb időszaka azóta, hogy folyamatos dokumentáció készül a hőmérsékletről.

2021 éves átlaghőmérséklete 1,1-1,2 Celsius-fokkal haladta meg a nagyjából 150 évvel ezelőtti, az iparosodás kezdete előtti szintet. Habár a tavalyi év viszonylag hűvösen kezdődött, a nyári hónapokban rekordokat döntöttek a forró napok. A hőhullám az Egyesült Államokat, Kanadát, valamint Afrika északi és középső térségét, illetve a Közel-Keletet sújtotta a legerősebben.

Európának a 2021-es átlaghőmérséklete nem haladta meg a tíz legmelegebb feljegyzett évét, ám a nyár a legforróbb volt a dokumentáltak közül a júliusi és augusztusi hőhullámmal, mely a Földközi-tenger térségét sújtotta.

A jelentés szerint a tavalyi évben emelkedett a légkörben a szén-dioxid és a metán koncentrációja is. A Kopernikusz utáni napokban a NASA és a brit Met Office is közzé fogja tenni saját mérései alapján készült jelentését.

(Forrás: BBC, Qubit)

(Borítókép:   Erdőtűz Görögországban 2021. augusztus 5-én. Gerasimos Koilakos / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok