Index Vakbarát Hírportál

Nagyot nőttek a PC-eladások 2021-ben

2022. január 13., csütörtök 09:21

Majdnem harmadával több számítógépet vesznek, mint a járvány előtt.

15 százalékkal nőttek tavaly a személyi számítógépek eladásai a Canalys techpiaci elemző cég jelentése szerint. A növekedés annak fényében is kiugró, hogy már 2020-ban elkezdődött a fellendülés, így a 2021-es eladások 27 százalékkal szárnyalták túl a 2019-es számokat.

Összesen 341 millió gép kelt el annak ellenére, hogy világméretű chiphiány sújt minden technikai szektort.

Az asztali gépek konjunktúrája viszont nem tart már sokáig, mert tavaly év végére már 1 százalékra mérséklődött a növekedés, de ezzel együtt is 2012 óta a legjobb évet zárták a PC-eladások. 

A növekedés legnagyobb győztesei: a Lenovo, a HP és a Dell. Az Apple a negyedik helyen ugyan lemaradt a dobogóról, de ők érték el a legnagyobb, 28,3 százalékos növekedést a piacon. A második legnagyobb növekedést az Acer könyvelhette el 21,8 százalékkal, ők ötödikek voltak értékesítésben.

A PC-eladásokat uraló Lenovo és HP 24,1 és 21,7 százalékos részesedést szerzett a piacon, míg a Dell 17,4 százalékos, az Apple pedig 8,5 százalékos szeletet szerzett. A gyártók piaci rangsora egyébként nem változott 2020 óta, az első öt gyártóé a teljes piac négyötöde.

A Canalys elemzője szerint az elmúlt évek kiemelték és megerősítették az asztali számítógépek fontosságát, és ha az általános chiphiány nem húzza le a piacot, a növekedés még ennél is nagyobb lehetett volna.

(TechCrunch)

Rovatok