Index Vakbarát Hírportál

A NASA szerint is pokolian forró volt 2021, és ez csak rosszabb lesz

2022. január 18., kedd 20:04

A világ hatodik legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) az újonnan bemutatott hőmérsékleti adatok alapján.

Az amerikai mérések egybevágnak az EU Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgáltatásának műholdas adataival, utóbbiak alapján úgy számoltak, 2021 a világ ötödik legforróbb éve volt, mióta mérik az átlaghőmérsékletet. A tudósok egyetértenek abban, hogy a rendkívül meleg tavalyi év egy hosszú távú felmelegedési trend része, amely gyorsulni látszik.

A NASA, a NOAA és a Berkeley Earth monitorozócsoport is csütörtökön mutatta be az elmúlt év globális hőmérsékletére vonatkozó méréseinek eredményeit, amelyek szerint a tavalyi értékek nem maradtak el nagymértékben a szélsőségesen meleg 2016 és 2020 adataitól.

A NASA adatai szerint a tavalyi év 2018-cal holtversenyben volt a hatodik legmelegebb esztendő, míg a NOAA mérései szerint az elmúlt év 2018-at megelőzve lett a hatodik legforróbb az emberi történelem során. A Berkeley Earth adatai is a hatodik helyre sorolják 2021-et – írja az MTI.

Gavin Schmidt klímakutató, a NASA vizsgálati csapatának vezetője szerint a hosszú távú melegedő trend egyértelmű, okozója pedig az emberi tevékenység és a légkörben felgyülemlő szén-dioxid. 

Az elmúlt nyolc év a nyolc legmelegebb volt a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta

– állítja egyetértésben a NASA és a NOAA. Adataik szerint a globális hőmérséklet – tíz év átlagát számítva – 1,1 fokkal magasabb, mint 140 éve. Ebben és abban, hogy az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a mérések kezdete óta, az EU tudósai is megegyeznek.

A globális átlaghőmérséklet tavaly 14,7 Celsius-fok volt, a legnagyobb mértékű melegedést az északi féltekén tapasztalták. Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a mérések szerint. A NASA és a NOAA számításai szerint 1976 volt a legutolsó év, amikor a Föld hűvösebb volt az átlagnál.

(Borítókép: Szárazság Kaliforniában 2021. augusztus 5-én. Fotó: George Rose / Getty Images)

Rovatok