Index Vakbarát Hírportál

Felfedezték a világ legmélyebben élő tintahalát

2022. január 18., kedd 21:03

6212 méteres mélységben, a Filippínó-árokban bukkant rá az állatra még 2021-ben a Caladan Oceanic búvárhajója, amikor egy második világháborús hajóroncsot indult kutatni. A tengeralattjáró a próbamerülések során elvétette a világ legmélyebben fekvő hajóroncsát, a kamerák felvételeit elemezve azonban különös látványra bukkant Alan Jamieson mélytengeri lényekre szakosodott biológus.

A kis búvárhajó 6200 méter alatt egy olyan, a Magnapinna nembe tartozó tintahal mellett haladt el, amelyet korábban nem láttak másfél kilométernél mélyebben, írja a National Geographic. Az állat ezzel rekorderré vált.

Azt, hogy a Magnapinna nembe tartozik a videón látható állat, a Smithonian Intézet szakértője, Mike Vecchione állapította meg. Ezek a tintahalak nagyon hosszú és vékony uszonynyúlványokkal rendelkeznek, kitárt karjaikkal lebegve úsznak, a spagettire emlékeztető nyúlványaik pedig alattuk nyúlnak. A zsákmányszerzést mikroszkopikus tapadókorongok segítségével oldják meg.

Vecchione szerint mivel egy alig tízcentis példányról van szó, fiatal állatot láthatott a merülő eszköz kamerája. A felfedezést részletesebben a Marine Biology folyóiratban ismertették. A ragadozó tintahalak mélytengeri megjelenése arra enged következtetni, hogy más állatok is élnek ott lent, ez pedig a mélytengeri bányászat miatt aggodalomra adhat okot. 

A Caladan Oceanic és Vecchione korábban két rekorder mélységben élő állatot regisztrált: 2020-ban egy medúzát 10 ezer méteres mélységben és egy polipot 6957 méteren.

(Borítókép: NOAA Ship Okeanos Explorer)

Rovatok