Index Vakbarát Hírportál

Nincs baj az ivóvízzel, de az ellenőrzés még szigorúbb lesz

2022. január 20., csütörtök 14:54

Az Európai Bizottság két olyan, a hormonháztartást megzavaró vegyületet nevezett meg, amelyek esetleges megjelenését szorosabban nyomon kell követni az ivóvízben. De mennyiben érinti ez a magyar csapvizet? A Magyar Víziközmű Szövetség tiszta vizet öntött a pohárba.

Amint azt az Index is megírta, két, az ivóvízben esetleg megjelenő, a hormonháztartásra károsan ható vegyi anyagot helyezett megfigyelés alá az Európai Unió. Az Európai Bizottság az ivóvíz szennyezőanyag-mentessége érdekében döntött arról, hogy ezentúl az Európai Unióban a vízellátási lánc egészén szorosabban nyomon kell követni, hogy jelen van-e az ivóvízben

A BÉTA-ÖSZTRADIOL ÉS A NONIL-FENOL KÉT OLYAN VEGYÜLET, aMELY ZAVARJA A HORMONHÁZTARTÁS MŰKÖDÉSÉT.

A Magyar Víziközmű Szövetség közleményben reagált a hírre, hangsúlyozva, hogy a béta-ösztradiol és nonil-fenol vizsgálati követelménye az ivóvízdirektíva felülvizsgálata során merült fel, tehát nem új keletű és nem a szolgáltatott ivóvízben megjelenő szennyezésre reagál. Mint írják, elővigyázatosságról van szó, hogy a vegyületek esetleges megjelenése esetén azonnal léphessenek a víziközmű-szolgáltatók. 

Maga a bizottsági közlemény is kiemeli, hogy 

az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló, tavaly hatályba lépett uniós irányelv előírásait követve hozták létre az újonnan megjelenő vegyületek megfigyelési listáját, amelyek esetleges megjelenését nyomon kell követni az ivóvízben.

A szövetség közleménye szerint a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak. A víziközmű-szolgáltatók folyamatosan monitoringozzák, napi szinten ellenőrzik az ivóvizet, és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni. Mint fogalmaznak, nem véletlenül emlegetik hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként a csapvizet.

Rovatok