Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik maszk véd a legjobban az omikron ellen

2022. január 20., csütörtök 06:17

Az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok védenek a legjobban a koronavírus jelenleg domináns omikron-változata ellen – állítja az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC).

A vizsgálatok szerint ugyanis a levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni.

Az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok is nagyon magas védettséget adnak. Ugyanezeket a részecskéket 94 százalékos hatékonysággal szűrik ki.

A maszkok hatékonysága annak köszönhető, hogy több réteg polipropilén réteget tartalmaznak, és megfelelő viselés esetében kiválóan illeszkednek az archoz. 

Nem ajánlott azonban a kilégzőnyílással ellátott maszkok viselése, azok ugyanis szűretlen levegőt juttatnak a környezetbe.

A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer viselhetjük, azonban kitértek arra is, hogy ha esetleg valaki többször is használná őket, legfeljebb öt alkalom után cserélje le egy újra.

Az orvosi és szövetmaszkokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy használat esetén minél szorosabban rögzítsük azokat, úgy sokkal jobban védenek a vírusokkal szemben. Közölték továbbá, hogy 

a textilből készített maszkok és az orvosi maszkok együttes használata sokkal hatékonyabb,

így ennek a kombinációját javasolják, ha nem érhetőek el a nagyobb védelmet nyújtó maszktípusok – írja a Reuters.

Tegnap 15 526 az új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 71 beteg. A járvány kezdete óta összesen 1 385 500 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma 40 757 főre emelkedett. A fertőzöttek napi száma ismét rekordot jelent, tegnap 14 890 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Magyarországon. 

(Borítókép: Brendan Mcdermid / Reuters)

Rovatok