Index Vakbarát Hírportál

Csókay András ózonnal kezelné a koronavírusos betegeket

2022. január 21., péntek 14:10

Csókay András idegsebész szerint az ózonterápia is eredményesnek bizonyulhat a koronavírus-fertőzés kezelésében, ezért azt kéri, hogy végezzenek erre vonatkozóan tudományos vizsgálatokat. Az ismert orvos a Mandinernek nyilatkozva azt mondta: a járványvédelem legfontosabb eszköze az oltás, de emellett az orvostudomány ismer más terápiákat (lázcsillapítás, vitaminszedés). Szerinte ilyen lehetne az ózonterápia is.

Az ózont már régóta használják fertőtlenítésére, viszont a közvetlen belégzését eddig senki sem ajánlotta. Csókay András szerint azonban van egy olyan szerkezet, amelynek a kibocsátott mennyisége nem haladja meg a kritikus határértéket, amely felett az ózon ártalmas lehet. 

Ezt Szentmarjai Tamás villamos-üzemmérnök fejlesztette ki, aki már a sziámi ikrek szétválasztásánál is segédkezett Csókaynak.

Az orvos szerint a férfi a járvány elején elkapta a koronavírust, és ekkor eszébe jutott, hogy az ózon korábban a szénanátháján és más meghűléses betegségein is segített (akkor csökkentett UV-fény mellett, ózondús levegőben dolgozott egy laboratóriumban). Ezért – állítása szerint – gyorsan legyártott egy olyan készüléket, amely alacsony mennyiségben bocsátja ki az ózont. 

Két-három napig tartott a láz és a Covid miatti rosszullét, utána az ózonnal kikezeltem magam, majd a családomat is a gyerekeimtől az unokákig

– mondta Szentmarjai. Hozzátette: a készüléket azóta több helyen is ajánlotta, az ürömi Platán Idősek Otthonában például már használják.

Elmondása szerint az otthonban egyetlen covidos nem volt. A szerkezet oldalról szívja be a levegőt, az ultraviola-sugárzást pedig a dobozon belül kapja meg, így nem okoz szemkárosodást sem. A dobozon belüli,100–300 nanométer közötti UV-sugárzás a vírusok RNS-ét és DNS-ét károsítja, ezzel szaporodásképtelenné teszi a kórokozókat. A férfi szerint annyi megrendelést kapott már, hogy nem győzi gyártani a készüléket, egyelőre még csak készülnek a sorozatgyártásra.

Covid, nátha, influenza ellen is jó ez a terápia, ezért tudományos vizsgálatot szeretnék szervezni az ózonterápia kapcsán

– mondta az interjúban Csókay. Elmondta, hogy kérésével több kórházat is felkeresett, de nehéz áttörni az etikai bizottságok – egyébként teljesen logikusan felépített – falát, de szerinte ez a készülék biztosan nem ártana az embereknek. 

(via Mandiner)

(Borítókép: Csókay András idegsebész 2019. június 19-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok