Index Vakbarát Hírportál

Már Vietnámban is Karikó Katalint éltetik, 3 millió dolláros díjat kapott

2022. január 21., péntek 10:07

Két kutatótársával együtt Karikó Katalin kapott meg egy első ízben átadott vietnámi tudományos elismerést, a VinFuture Grand Prize-t, amellyel 3 millió dollár jár.

A díjátadó ünnepséget – amelyen részt vett és beszédet mondott Pham Minh Chinh miniszterelnök is – Hanoiban, a vietnámi főváros operaházában tartották csütörtökön – közölte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Karikó Katalinnal együtt még Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem kutatóját, valamint Pieter Rutter Cullist, a Brit Columbia-i Egyetem professzorát díjazták. 

Az elismerésért elsőként köszönetet mondó Karikó Katalin elmondta: már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakára együtt járt két vietnámi fiatallal. Ez a diákkori kapcsolat máig él: a két egykori szegedi egyetemista – Huong és Yen – a díjátadó ceremónia előtt Hanoiban találkozott és fényképezkedett a világhírűvé vált csoporttárssal.

Karikó Katalinnak, valamint amerikai és kanadai kutatótársának a hírvivő RNS-hez kötődő tudományos eredményeit, illetve az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében játszott szerepét egy videofilm mutatta be a díjátadón. 

A legnagyobb vietnámi vállalatbirodalom, a Vingroup által alapított VinFuture Foundation nagydíja „olyan újítók elismerése, akiknek munkája bizonyítottan a legnagyobb hatással van az emberiségre" – olvasható az SZTE közleményében.

Karikó Katalin az utóbbi hónapokban rengeteg elismerést kapott az mRNS-vakcinák kifejlesztése miatt. A Nobel-díj azonban – a várakozások ellenére – tavaly elmaradt, bár nem lehetetlen, hogy idén ő fogja kapni.

(via MTI)

Rovatok