Index Vakbarát Hírportál

Ritkaságnak számító iker afrikai elefántok születtek Kenyában

2022. január 22., szombat 17:30

Ikertestvérek születtek Kenyában! Kevésbé lenne érdekes az előző mondat, ha nem afrikai elefántokról lenne szó, melyeknél rendkívül ritka, hogy egyszerre több borjúnak adjon életet egy anya. A Bora nevű állat ikerborjakat hozott a világra, egy hímet és egy nőstényt.

Az állatokra a kenyai Samburu Nemzeti Rezervátumban szafarit vezető idegenvezetők lettek figyelmesek január közepén, írja az AFP nyomán a NatGeo. A néhány napos elefántikrekről videó és több fotó is készült, a mozgóképen látható Bora 2017-ben született, idősebb utódjáról is.

Ikerborjak születése az elefántpopulációk összes születésének mindössze egy százalékát teszi ki, a kenyai Samburu területén 2006-ban történt ilyen. Az iker elefántborjak nehezebben boldogulnak, mivel az anyjuk nem mindig képes elegendő mennyiségű tejjel ellátni őket. A 2006-os születésű ikrek is csak pár napig éltek, az első napok kritikusak az állatok életben maradásának szempontjából.

Az afrikai elefántok vemhességi periódusa 22 hónapig tart, ez a leghosszabb az emlősök közül az állatvilágban. A négyévente történő szülések alkalmával jellemzően egy utódnak adnak életet. Kenyában egy két évvel ezelőtti számlálás adatai szerint 36 ezer elefánt él, ami a 2014-es adatokhoz képest 12 százalékos növekedés. A legnagyobb veszélyt az állatokra az orvvadászat és élőhelyeik pusztulása jelenti, az elmúlt ötven évben az afrikai elefántok több mint fele eltűnt, a faj veszélyeztetett státuszban van a vörös listán.

Rovatok