Index Vakbarát Hírportál

Nincs biztonságos mennyiség borból

2022. január 23., vasárnap 11:43

Az alkohol rákkeltő, és rossz a szívnek, nincs belőle biztonságos mennyiség.

Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben gyógyszer – tartották a borról, aminek áldásos hatását maga Hippokratész írta le például sebek ellátásánál vagy lázas betegnél. A XII. században élt rabbi és orvos, Maimonidész szintén egészségesnek tekintette mérsékelt mennyiségben. 

A legutóbbi idők felmérései során szintén úgy találták, hogy a túlzott fogyasztás ugyan fokozza a halál kockázatát, a mértékletes fogyasztás, vagyis napi egy pohár bor ugyanakkor csökkenti azt, sőt hosszú életet biztosít. Jonathan Reiner, a CNN munkatársa véleménycikkben hívta fel a figyelmet a legutóbbi eredményekre, amik nem festenek kedvező képet az italról.

Az emberi anyagcsere az alkoholt a májban acetaldehidre bontja, ami egy közismerten rákkeltő anyag. A Lancet Oncology tavaly nyáron publikált cikke szerint 2020-ban a világ összes rákos megbetegedésének 4 százaléka, vagyis 750 ezer eset az alkoholfogyasztásra vezethető vissza. 

A Lancet egy másik, 2018-ban közölt vizsgálatában 195 ország alkoholfogyasztását vizsgálták, és kimutatták, hogy az általános halandóságnál és különösen a ráknál egyértelműen látható a jelentősebb alkoholfogyasztás hatása.

A World Heart Federation a múlt héten igyekezett eloszlatni azt a tévhitet, hogy a borfogyasztás jót tesz a szívnek. Új irányelvük szerint biztonságos mennyiségű alkohol nem létezik. Rámutattak, hogy rákkeltő hatása mellett az alkohol a szívre is mérgező, úgynevezett kardiotoxin, ami

gyengíti a szív összehúzódását, és kamrafibrillációhoz vezethet.

Reiner doktor szerint aki a koronavírus-járvány miatti bezártság alatt rászokott az alkoholra, ne áltassa magát, hogy az jót tesz az egészségének, hanem inkább beszélgessen el szokásáról az orvosával.

(CNN)

Rovatok