Index Vakbarát Hírportál

Első ízben műtöttek robottal az onkológián

2022. január 24., hétfő 20:54

Műtétet végeztek a Da Vinci sebészeti rendszerrel az Országos Onkológiai Intézetben, és további négyet terveznek erre a hétre robotsebészeti beavatkozást használva.

Az onkológiára a robotsebészeti eszköz 2021. december 16-án érkezett meg, akkor úgy terveztek vele, hogy januárban kezdődhet meg az első magyarországi robotsebészeti eszköz használata. Urológiai és nőgyógyászati műtéteket végeznek a segítségével, az első beavatkozás az előbbi volt – közölte Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Facebook-oldalán.

Az orvostudományban a hetvenes években kezdték el a robotika adta lehetőségeket használni. Magyarországon 2021-ig kellett várni az első eszközre és arra, hogy képzés induljon. Az onkológián kívül a Semmelweis Egyetemnek van még Da Vinci Xi típusú berendezése, ennek segítségével az egyetemen folyik hazánkban egyedüliként robotsebész-oktatás is.

Szijártó Attila, a Semmelweis Egyetem 1. Számú Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója az Indexnek korábban azt nyilatkozta: időszerű a robotsebészet bevezetése a magyar gyógyításban. Az igazgató szerint az innováció mellett paradigmaváltás is, amely többet nyújt az emberi kéznél, és kiterjesztett sebészeti látásmódhoz segíti az orvosokat, ennek köszönhetően pedig precízebb és kifinomultabb lesz a sebészi munka.

Ellentmond az igazgatónak a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet elemzése, amely 28 klinikai tanulmány eredménye alapján állítja, a robotokkal végzett sebészet drága, sokszor hosszú, és nincs annyi előnye, ami indokolná a klasszikus sebészeti beavatkozásokhoz viszonyított felárat, amely a rendszer működtetéséből, a speciális és intenzív elméleti, illetve gyakorlati oktatásból adódik össze. Az osztrákok mellkasi és hasi műtéteket vizsgáltak.

A Da Vinci sebészrobotrendszert világszerte használják, hatezernél is több eszköz működik jelenleg, és 1,2 millió beavatkozást hajtottak már végre a segítségükkel. A Da Vinci rendszer robotkarjait egy irányítópulton keresztül kezelhetik az orvosok, ahol 3D-s videós rendszer és felnagyított, nagy felbontású kép segítségével látják a műtött területet a sebészek. A robotkarok segítik a sebészeti eszközök finomabb kezelését, így olyan bonyolultabb eljárások is végezhetők velük, amelyek hagyományos nyitott műtéttel vagy laparoszkópos eljárással nem – írta beszámolójában Kásler Miklós.

(Borítókép: Kásler Miklós / Facebook)

Rovatok