Index Vakbarát Hírportál

Saját pénzt vezetett be egy amerikai megye a dollár mellé

2022. január 25., kedd 19:09

Massachusetts állam Bershire megyéje saját fizetőeszközt vezetett be, melyet a dollár mellett hivatalos pénzként elfogadnak, az ezzel fizetők pedig jobban is járnak, ugyanis az egy dollárral egyenértékű BerkShare 95 centért váltható. Az alternatív valutával tett kísérlet 15 éve sikeresen működik, mostanra pedig ott tart a projekt, hogy digitalizálják is a saját valutát.

2006-ban hozta létre a BerkShare nevű alternatív valutát a Berkshire megyei helyi bankok támogatásával az 1980-ban alapított Schumacher Központ, amely az önellátást, a helyi kereskedelmet és a helyi valutákat segítő „új gazdaságot” támogató nonprofit szervezet. A dollár mellé létrehozott alternatív pénz célja egybevág a Schumacher Központ céljaival, a pénz helyi gazdaságból történő kiáramlását szeretnék vele megakadályozni. A megyén kívül a valuta nagyjából annyit ér, mint a Monopoly játék pénze, a megyén belül azonban sikerült négyszáznál is több vállalkozással szerződni, amelyek elfogadják azt, így arra ösztönzik a helyi lakosságot, hogy a nagyvállalatok helyett, mint az Amazon vagy a Wallmart, a helyi termelőket és vállalkozásokat támogassák azzal, hogy náluk költik el a pénzüket.

A kitalált valuta értékét helyileg akarták meghatározni, hogy a dollár ingadozása se hasson a megye saját pénzére. Ezt az ötletet a New York Times cikke szerint végül elvetették, és az amerikai dollárra szabták az árfolyamot: egy BerkShare 95 centet ér. A helyi boltok mellett szolgáltatások is elfogadják az alternatív valutát, így akár a számlákat is ki lehet velük fizetni, amíg pedig nem akarják dollárra visszaváltani, vagyis a helyi gazdasági körforgásban tartják a valutát, addig nem is buknak rajta.

Kinézetét tekintve a BerkShare a fontra vagy az euróra inkább hasonlít, mint az amerikai dollárra. 

A színes bankjegyeket helyi hírességek és tájak képei díszítik.

Massachusettsen kívül is léteznek alternatív valuták, még Magyarország közigazgatási határain belül is találkozhatunk helyi pénzzel. Igaz, hazánkban hivatalosan utalványnak, nem valutának minősülnek ezek, írja a Rakéta. Magyarországon Hajdúnánáson és Hajdúdorogon használják a Bocskai Koronát, de a forint pénzhelyettesítőjeként forgalomban van még a Tokaji Dukát, a Balatoni Korona és a Soproni Kékfrank is. Utóbbi talán a legérdekesebb, mivel ezt nem csak országon belüli használatra szánták.

A helyi valutákkal azonban könnyedén végez a digitalizáció, ahogy azt az angol Totnes font példája is mutatja. Az angol Devon megyei Totnesben használt pénzhelyettesítő tizenkét évig volt forgalomban, de 2019-ben meg kellett szüntetni, és ki kellett vonni, miután a készpénzmentes fizetési módszerek elterjedésével egyre jelentéktelenebbé vált.

A BerkShare megpróbálja elkerülni, hogy angol társa sorsára jusson, 2022 februárjára tervezik a pénz digitális változatának bevezetését. Ehhez a Celo platform blokklánc-technológiáját fogják alapként használni, és a telefonos fizetésektől kezdve a digitális pénz minden előnyét biztosítani fogja a vásárlóknak, ígérik. A kereskedőket azzal szeretnék megfogni, hogy az átlag 2-3 százalékos banki illetéket elengedik a BerkShare-rel történő fizetésekkor, mert a bankot csak a helyi valuta dollárra váltásakor illeti meg 1,5 százalék. A vásárlói részről azonban nem lesz olyan kedvező a digitális pénzhelyettesítőt használni, ezt ugyanis már nem váltják kedvezményesen, egy az egyhez kell a dollárt BerkShare-ré tennie annak, aki szeretné.

(Borítókép: BerkShare valutával fizetnek Great Barringtonban 2006. december 8-án. Fotó: Darren McCollester / Getty Images)

 

Rovatok