Index Vakbarát Hírportál

Aki látta, nem felejti a strandlabdaként ki-be horpadó Földet

2022. január 26., szerda 17:59

Lebilincselő animáción bolygónk légzése.

Belégzést és kilégzést végző gombócnak tűnik a Föld azon az új animált információs grafikán, amely a szén-dioxid-körforgás évszakos változását ábrázolja. 

A tavasszal növekedésnek induló vegetáció hatására kizöldül és benyomódik a glóbusz, jelezve a szén-dioxid felvételét, míg ősszel és télen elsárgul és kiemelkedik, jelezve a szén-dioxid kibocsátását.

A változások Amerika és Eurázsia északi területein a legszembeszökőbbek, az egyenlítői régiókban kevésbé jelentősek a változások, mivel itt a növényzet egész évben változatlan. Hasonló a helyzet, de a növényzet hiánya miatt állandó a sivatagos területeken, például a Szaharában.

Az animációt a német Max Planck biogeokémiai intézet készítette és tette közzé Twitteren. Az intézmény igazgatója, Markus Reichstein elmondta, hogy az ábrázoláshoz szükséges adatokat műholdas és több száz felszíni szén-dioxid-mérő állomás szolgáltatta.

Amit valójában látunk, az a globális szén-dioxid-körforgás: a szerves anyagok bomlása szén-dioxidot szabadít fel, míg a fotoszintetizáló növények megkötik. 

Az óceánokban élő szervezetek is jelentős mennyiségű szenet kötnek meg. Reichstein elárulta, hogy ezek szerepe azért nem látható, mert szintén évszakfüggetlenek, tehát nem mozognak.

A klímaváltozás szintén nem látható az ábrán, ennek oka a szakember szerint nem a körforgás látványában, hanem teljes mérlegében fogható meg. A felmelegedés például elősegíti a növénytakaró tartós bővülését északon, máshol viszont szárazsággal jár, ami pusztítja a növényzetet.

A legfrissebb adatok szerint az Amazonas esőerdei, amelyek eddig a legtöbb szenet kötötték meg a bolygón, az utóbbi években az erdőtüzek és erdőpusztítás miatt több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit megkötnek. Markus Reichstein szerint az animáció megmutatja, hogy miért annyira fontos az esőerdők védelme.

(Space.com)

(Borítókép: Planet Observer / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok