Index Vakbarát Hírportál

Közel kilencmilliárd dollárt mostak tisztára kriptovalutával 2021-ben

2022. január 27., csütörtök 15:14

A bűnözők jobban bíznak a jó öreg pénzkötegekben.

Kiberbűnöző-csoportok 2021-ben 8,6 milliárd dollárt mostak tisztára kriptovaluta segítségével a Chainalysis szerdán közölt piacelemzése szerint. Ez harmincszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az elemzők gyanús tevékenységekhez köthető tranzakciók összesítésével jutottak el a becsült adathoz, figyelembe vették egyebek között a darknetes adásvételeket, az online csalásokat, a kriptovaluta-kereskedő oldalak feltöréseit és a zsarolóvírusos támadásokat.

A Chainalysis elemzése szerint 2017 óta összesen 33 milliárd dollárt fehérítettek ki kriptovaluta felhasználásával. Az elemzés ugyanakkor rámutatott, hogy az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint bűnszervezetek évente nyolcszázmilliárd és kétezer milliárd dollár közötti összeget mosnak tisztára hagyományos (fiat) pénzben, ami a globális GDP öt százalékának felel meg.

A piszkos pénzek útja egyébként nagyon különböző volt. Az esetek 47 százalékában hagyományos online kereskedőplatformokon váltották be őket, a második leggyakoribb eljárás az volt, hogy DeFi-platformokon konvertálták a kriptót. A zsarolóbandák földalatti kriptopiacokon adtak túl a váltságdíjként szerzett kriptovalután, a darkweben kábítószerrel, gyógyszerrel és más illegális dolgokkal kereskedők inkább a kriptovalutamixer-szolgáltatásokat használták, míg a hackerek a DeFi-protokollokra támaszkodtak.

A Chainalysis rámutatott, hogy a kriptovaluták használata pénzmosásra különösen a zsarolóbandák esetében néhány nagyon könnyen behatárolható szolgáltatásra korlátozódik, ennek eredménye volt az amerikai pénzügyminisztérium tavaly őszi Suex és Chatex platformok elleni fellépése – ismertette a Record.

Rovatok