Index Vakbarát Hírportál

Hogyan működik a hatodik érzék, és miért különbözik a nőknél és a férfiaknál?

2022. január 27., csütörtök 21:48

Az interocepció a testünkből érkező jelek érzékelése, egy kutatás a nemek közötti különbségek okait próbálja megfejteni. Több elmélet is létezik, a válasz pedig komoly szerepet játszhat a mentális betegségek kezelésében.

Tapintás, látás, hallás, szaglás és ízlelés – az érzékelés öt fajtája közismert. Nem mindenki ismeri azonban az interocepciót. Ez a hatodik érzék: a testünkből érkező jelek érzékelése.

Az éhség, szomjúság érzése, hogy fázunk vagy melegünk van, hogy fáj-e hasunk, kapunk a levegőt, vagy dobog-e a szívünk, kifejezetten sokrétű érzethalmaz. Azért nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, mert optimális esetben semmit sem érzünk ezekből, csak ha felborul az egyensúly, és valami nincs rendben.

A közérzet tünékeny jellege ellenére komoly hatással van az ember működésére, a döntéseire, a társas képességeire, érzelmi állapotára, és szerepet játszik a mentális egészségben is. Az interocepció ugyanakkor sérül depresszió esetén vagy az evési zavaroknál, de a különböző lelki betegségeknél is az egyik leggyakoribb tünet az alvászavar és a fáradtság.

Hallgass a szívedre!

Annak ellenére, hogy milyen fontos szerepet játszik, keveset tudunk arról, hogy milyen különbségek vannak a férfiak és a nők közérzeti érzékelésének pontossága között.

A londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusa, Jennifer Murphy és Freya Prentice PhD-hallgató 93 interocepcióval foglalkozó kutatás eredményeit összegezve próbálta felmérni a nemek közötti különbségeket. Ezek olyan kísérleteket tartalmaztak, amelyekben a szív, a tüdő vagy a gyomor jelzéseit kellett különböző feladatokban felismerni. Az alanyoknak például a saját szívverésüket kellett számolniuk, vagy megmondani, hogy akkor húzódott-e össze a gyomruk, amikor egy fény felvillant.

Az eredmények elemzése megmutatta, hogy vannak különbségek: a nők sokkal kevésbé voltak pontosak a szívközpontú feladatokban (és részben a tüdőközpontú feladatokban), mint a férfiak. Megbizonyosodtak arról is, hogy az eltérések nem más tényezőkből fakadtak, nem a fiziológiai különbségek, a testsúly vagy a vérnyomás okozta ezeket.

A szakemberek szerint a belső érzékelés különbségei magyarázhatják, hogy bizonyos mentális problémák, mint a szorongás és depresszió, a pubertást követően gyakoribbak a nőknél.

Ezt a jelenséget eddig génekkel, hormonokkal vagy stresszel magyarázták.

A legutóbbi kutatások szerint a férfiak nagyobb mértékben támaszkodnak a belső érzeteikre (például a szívükre) az érzelmeik feldolgozása során. A nők ugyanakkor többször figyelnek a belső jelekre.

Több elmélet létezik rá, hogy mi okozza a különbségeket. Van, aki szerint ezekre a hormonális változások okozta fiziológiai eltérésekben keresendő a magyarázat, míg mások nem zárják ki, hogy nemtől függően mást tanítanak az embereknek, hogy mit gondoljanak a belső jelzésekről. Bármi is legyen a helyes válasz, a test jelzései komoly szerepet játszhatnak a jövőben a mentális betegségek kezelésében.

(ScienceAlert)

(Borítókép:  Victoria Jones / PA Images / Getty Images)

Rovatok