Index Vakbarát Hírportál

Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák alacsony rangúak

2022. január 31., hétfő 13:04

A megbízhatóbb, extrovertáltabb és nyitottabb kutyák magasabb helyet foglalnak el a kutyák közti rangsorban, míg a barátságosabb kutyák alacsonyabb pozícióba kerülnek, állítja az ELTE Etológia Tanszék új kutatása, mely arra is rámutat:

minél idősebb egy kutya, annál dominánsabb szerepet tölt be az állatok közötti hierarchiában.

Az ELTE kutatói emberi társként tartott kutyák otthoni hierarchiájának viszonyait vizsgálták, dominancia-pontszámot számolva adták meg, hol helyezkednek el egyes kutyák a közösségben. A dominancia itt nem személyiségjegyet jelent, az etológiában a szociális kapcsolatok minőségjelzőjeként használják. A dominancia a harcias jellegű ellentétek során alakul ki, azok az állatok, melyek győztesként kerülnek ki ezekből az összeütközésekből, feljebb kerülnek a ranglétrán, így előbb jutnak élelemhez, előbb szaporodhatnak, jobb helyen alhatnak.

A kutatók olyan kutyatartók válaszai alapján határozták meg a dominancia-pontszámot, akik kettő vagy több egyévesnél idősebb kutyával élnek együtt. Összesen 1082 kitöltést dolgoztak fel, öt személyiségjegyet vizsgáltak, ezek részleteikben itt elolvashatók. Az öt személyiségjegyből négy mutatott szignifikáns összefüggést a kutyák gazdák által megfigyelt és a kérdőívben jelzett interakcióiból számolt pontokkal, melyek az ebek otthoni rangsorban elfoglalt helyét jelzik.

Az eredmények alapján egyértelmű, hogy az extrovertáltabb, megbízhatóbb és nyitottabb kutyák általában magasabb helyet foglaltak el a hierarchiában, a barátságosabb ebek viselkedése pedig negatív összefüggést mutatott a dominancia-pontszámmal. Érdekes volt még az életkor hatása – a kutatók állítják, az eredmények szerint minél idősebb egy kutya, annál nagyobb eséllyel domináns a közösségében.

Tudjuk, hogy a személyiség fokozatosan változhat az életkorral, ezért ellenőriztük, hogy az eredményeink az életkortól függetlenül is megállják-e a helyüket. Azt találtuk, hogy a nyíltságra és nyitottságra az életkor negatívan hat, azaz pont fordított az összefüggés, mint ezen személyiségjegyek és a dominancia között. A barátságosság az életkorral és a dominancia-pontszámmal azonos irányú összefüggésben állt. Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák alacsonyabb rangúak

– idézi az ELTE TTK Biológiai Intézet honlapja Vékony Katát, az Applied Animal Behaviour Science című folyóiratban publikált cikk első szerzőjét.

A kutatók arra is kitértek, hogy mennyire egyezik az állatok gazdáinak véleménye a kérdőív adatai alapján számolt dominancia-pontszámmal, vagyis ha egy gazda dominánsnak tartja egyik kutyáját, az tényleg az-e? Az eredmények alapján úgy találták, hogy jelentős korreláció van az emberek véleménye és a valós rangsor között, 

a gazdák jól meg tudják figyelni a kutyák közti hierarchiát.

A vizsgálat alátámasztja azt is, hogy a kutyáknak a személyiségjegyei között nem szerepel meghatározóan a dominancia tulajdonság. A kutyák személyiségének kialakításában számos apróság, nem versenyhelyzeti dolog is részt vesz. Az emberekkel együtt, családban élő kutyáknál például komplex kapcsolat van az állat személyisége és a csoportban kialakuló hierarchia között. Pongrácz Péter, a kutatócsoport vezetője szerint ezek további vizsgálatokat érdemelnek, hogy pontosan meghatározhassák, milyen oksági kapcsolatok léteznek a kutyáknál a személyiségjegyek és a rangsorban elfoglalt pozíciók között.

(Borítókép: Emberek kutyákat sétáltatnak Washingtonban 2020. május 2-án. Fotó: Sarah Silbiger / Getty Images)

Rovatok