Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztető felirattal látja el Joe Rogan podcastjeit a Spotify

2022. január 31., hétfő 10:58

Figyelmeztető feliratot fog a Spotify ezentúl feltüntetni minden olyan podcastadásnál, melyben téma a koronavírus-járvány, az oltások vagy bármi, ami a Covid–19-cel kapcsolatos – közölte a cég vezetője, Daniel Ek. A streamingszolgáltató ígérete szerint a figyelmeztető felirat egy weboldalra irányítja majd a felhasználókat, ahol a koronavírussal kapcsolatos bizonyított tények olvashatók.

A streamingszolgáltató azután jelentette be a változást, hogy rengeteg kritika érte Joe Rogan álhíreket terjesztő podcastje miatt. Két ismert előadó, Neil Young és Joni Mitchell is ezért távolíttatta el teljes életművét a Spotify kínálatából. Joe Rogan a botrányra úgy reagált, hogy ezentúl jobban utánanéz majd a témáknak, amelyekről beszél, és nem állt szándékában álhíreket terjeszteni.

Joe Rogan podcastje exkluzívan a Spotify kínálatában érhető el, miután 2020 végén százmillió dollár értékű szerződést kötött a svéd streamingszolgáltatóval. Az adásokat átlagosan 200 millió ember hallgatja meg, az epizódok között volt olyan is, amelyben Rogan a koronavírus elleni vakcina elutasítására biztatta a fiatalokat, illetve az ivermectin féreghajtót ajánlotta a betegség kezelésére. A parazitaellenes gyógyszer lovakon jól működik egyébként, de emberi használatra a koronavírus ellen egyik orvosi szervezet sem ajánlja, kifejezetten ellenzik.

A Spotify a figyelmeztető jelzés mellett frissítette a tartalomgyártók által betartandó felhasználói szabályzatát is, amelyben ezentúl egyértelműbben szögezik le, hogy mi számít és mi nem számít elfogadható tartalomnak. A hamis vagy megtévesztő orvosi információk hirdetése például, amely offline károkat okozhat, és veszélyt jelent a közegészségügyre, egyértelműen a tiltott kategóriába került. Daniel Ek nyilatkozata szerint független szakértőkkel együtt dolgozták ki az új szabályokat, és rendszeresen frissíteni fogják azokat.

(Borítókép: Joe Rogan 2021. december 10-én. Fotó: Carmen Mandato / Getty Images)

Rovatok