Index Vakbarát Hírportál

Az célnál is erősebb műanyagot jelentett be az MIT

2022. február 3., csütörtök 19:49

Két dimenzióban lapokká áll össze a kétdimenziós polimer.

A súlya a műanyaghoz fogható, a szilárdsága az acélnál is erősebb annak az új anyagnak, amelyről a Massachusetts Institute of Technology adott hírt a Nature hasábjain.

A szabadalmaztatott új anyag egy újfajta polimerizációs eljárás eredménye. Az eddig ismert molekulák hosszú sorából álló polimerek egydimenziós hosszú láncokból állnak. A lapokká alakuló kétdimenziós polimerekről régóta sejtik, hogy könnyűek és nagyon erősek lehetnek, és mivel már évtizedek óta kutatták, voltak olyanok, akik úgy gondolták, hogy sohasem léteznek majd.

A probléma az volt, hogy a polimerek monomernek nevezett egységek sorozatából állnak, amelyek molekulárisan nehezen kontrollálhatók, viszont ha egy monomer nem a megfelelő szögben, hanem fejjel lefelé épül a polimerbe, azzal háromdimenzióssá alakítja az anyag szerkezetét, és tönkreteszi azt. 

Az újfajta poliaramid, a 2DPA-1 létrehozásához Michael Strano professzor és munkatársai egy különleges melamintartalmú oldattal oldották meg a problémát, amely biztosította, hogy az anyag csak két dimenzióban növekedhessen: ennek eredménye az anyag, amely olyan, mint palacsintaszerű lapos lemezek sora, amiket erős hidrogénkötések tartanak össze.

Az új anyagból eddig szupererős filmeket készítettek, de felhasználhatják mobiltelefonok erősítésére, autógyártásra vagy akár építésre is.

A műanyagokat általában nem épületek teherhordó részeként képzeljük el, de ezzel új dolgokra lehetünk képesek

– írta Strano a blogján.

(Interesting Engineering)

Rovatok