Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a Nyasza-tó

2022. február 3., csütörtök 08:45

A 2022-es év veszélyeztetett tavának a világ egyik legrégibb tavát, a dél-afrikai Nyasza-tavat nyilvánították a természetvédők.

A Global Nature Fund (GNF) nevű környezetvédelmi alapítvány és az Élő Tavak (Living Lakes) Világszövetség indoklása szerint az egyedülálló ökoszisztémát súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás, a túlhalászat és a Délkelet-Afrikát jellemző népességnövekedés következményei.

Malawi 19,7 millió lakosával a világ egyik legszegényebb országa, népessége az elmúlt évtizedekben megötszöröződött.

Az élelmiszerigény alig fedezhető, ennek következménye a túlhalászat, a fajok eltűnése, a Malawi-tó szennyezése

– nyilatkozta Daniel Mwakameka, az Action for Environmental Sustainability (AfES) malawi környezetvédelmi szervezet munkatársa.

A helyenként 700 méter mély tó fedezi ma Malawi állatifehérje-igényének 70 százalékát, ami nagy veszélyt jelent a halállományra.

A Nyasza-tó érzékeny a klímaváltozás hatásaira is, mivel Kelet-Afrikában a csapadék mennyisége az elmúlt két évtizedben erősen visszaesett, a tó vízmennyisége is csökkent, ami halak millióinak létét veszélyezteti.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy célzott intézkedésekkel még meg lehet menteni ezt a különleges ökoszisztémát – ismertette az MTI.

(Borítókép: A Nyasza-tó 2011-ben. Fotó: Alexander Joe / AFP)

Rovatok