Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas titanoszaurusz-csontvázat találtak

2022. február 8., kedd 17:28

Kivételesen nagy dinoszauruszfaj csontvázát találták meg Spanyolországban. A szakértők eddig úgy tudták, Európában ennél sokkal kisebb méretű fajok éltek.

A Spanyolországban felfedezett titanoszaurusz-csontváz különlegessége, hogy az Abditosaurus kuehnei mérete és élőhelye nincs összhangban – derült ki egy friss tanulmányból. 

A dinoszauruszok kipusztulását megelőzően, amikor Európa még csak szigetekből állt, a titanoszauruszok közepes vagy kis méretűek voltak. A szigeti életmód ellenére az új faj, az Abditosaurus kuehnei azonban 14 tonnát nyomott és 17,5 méter hosszú volt.

Európa titanoszauruszai a szigeti életmód miatt kis vagy közepes méretűek voltak. A jelenség visszatérő elem a földi élet történetében, az evolúciós tendenciára számos fosszilis bizonyítékunk van

– idézi Bernat Vilát, a Katalán Miquel Crusafont Paleontológiai Intézet munkatársát az IFLScience

A felfedezés megdöbbentette a szakértőket, az állat 53 csontját több évtizeden keresztül gyűjtögették, az első őslelet megtalálása és a mostani tanulmány publikálása között 68 év telt el. 

A tanulmány szerzői szerint a Abditoszaurusz több mint hetvenmillió évvel ezelőtt vándorolhatott át Afrikából, amikor a tengervízszint jelentősen alacsonyabb volt. A lelőhelyen még olyan dinoszauruszfajok tojáshéjaira is bukkantak, amelyek a déli félteke kontinenseit és szigeteit magában foglaló őskontinens, Gondwana lakói voltak. 

Rovatok