Index Vakbarát Hírportál

Meghiúsult a történelem legnagyobb félvezetőüzlete

2022. február 8., kedd 16:37

Mindenki ellene volt, ezért inkább tőzsdére megy az ARM.

Mégsem vásárolja fel az amerikai Nvidia a brit chiptervező céget, az ARM Limitedet. Az ARM tulajdonosa, a japán Softbank 66 milliárd dollárért (jelenlegi árfolyamon 20 412 milliárd forintért) adta volna el a céget, ami így minden idők legnagyobb félvezetőipari adásvétele lett volna. Az üzlet összeomlását az európai, a brit és az amerikai versenyfelügyeleti hatóságok egyöntetű ellenállása okozta.

Az ARM nem gyárt processzorokat, viszont elképesztően jól tud egyetlen lapkára energiahatékony rendszereket tervezni (SoC), ami nagyon fontos a mobileszközök gyártóinak, így az ő szellemi termékeik ketyegnek a Qualcomm-chipekben, a Samsung-telefonokban és az Apple-eszközökben is.

Egyszerűbben: a modern világban szinte mindenki keze ügyében vannak ARM-technikájú eszközök.

Az amerikai Nvidia közel harminc éve a grafikus kártyák királya a GeForce-okkal. Az egykori szúnyogpirító videokártyák gyártója nagyon megnőtt az évek során, legutóbb a termékeit felvásárló kriptovaluta-bányászok vérmes hadait kellett magukról lesöpörniük, miközben a Toyotával autós önvezető chipeken dolgoznak. Több mint egy évtizede kezdődött együttműködésük az ARM-mel saját mobilgrafikai processzorokon, és úgy érezték, hogy a felvásárlás jó esély arra, hogy lekörözzék a nagy konkurenseket, az Intelt és az AMD-t.

A két cég egyesülése nemcsak hatalmas pénzeket mozgatott volna meg, hanem példátlan erejű céget eredményezett volna a félvezetők piacán. Nemcsak a Microsoft aggódott emiatt, de Kínát is megérintette a fenyegetés: a kínai állami média jelezte, hogy gyártóik komoly hátrányba kerülhetnek, ha létrejön az üzlet. A britek a biznisz nemzetbiztonsági vonzatait kezdték vizsgálni, míg az amerikai versenyfelügyelet gyorsan pert indított a felvásárlás leállításáért.

A brexiten nyerték

A 2020 szeptemberében bejelentett alku 38,5 milliárd dollár értékű részvényről és készpénzről szólt, de az Nvidia részvényei a hírre szárnyalásba kezdtek, a cég piaci értéke novemberre elérte a 87 milliárd dollárt. 

A Softbank vezére, Maszajosi Szon elégedetlenségének adott hangot a történtekkel kapcsolatban. Mint mondta, a két cég tevékenységének nincs köze egymáshoz, olyan, mintha egy motortervező cég és egy gumiabroncsgyártó próbált volna összeolvadni.

Maszajosi ugyanakkor a kudarc ellenére bizakodó volt. Nemcsak azért, mert az üzlet meghiúsulása miatt 1,25 milliárd dolláros bánatpénzt kaptak, hanem mert újabb tervük van. Mivel az ARM már annyira komoly cég, hogy nem nagyon lehet eladni, tőzsdére mennek vele.

Az ARM részvényeit 2016-ban vezették ki a londoni tőzsdéről, miután a brexitszavazást követően padlóra kerültek a részvényárak, és a Softbank ezt kihasználva olcsón felvásárolta az ország legértékesebb cégét.

(Ars Technica, CNN)

(Borítókép:  David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok