Index Vakbarát Hírportál

Fehér fényű tűzgömb égett el Magyarország felett

2022. február 11., péntek 06:57

A világűrből érkező test plazmacsatornájának fényessége meghaladta a Vénuszét. A tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben.

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égbolt kamera állomásai rögzítették a jelenséget, amelyet körülbelül öt másodpercig lehetett megfigyelni. A világűrből beérkező néhány deciméteres test körül a pálya első felén közel egyenletesen fénylett fel a több ezer fokra gerjesztett plazmacsatorna, amelynek fényessége meghaladta a Vénusz bolygóét – írja közleményében az MMT. Ezt követően a fényessége csökkent, miközben anyagdarabok szakadoztak le róla.

Az elért legnagyobb fényessége miatt a szakemberek valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben. Emlékeztetnek rá, hogy január–február hónapokban nem ritka a fényes tűzgömbjelenség, csupán azért tűnik úgy, hogy több van belőlük, mert egyre jobban terjednek az egész égboltot figyelő kameraállomások, mint amilyen a jelenséget is rögzítő Magyar Tűzgömbkamera Hálózat.

Ezek segítségével ki tudják számítani a hulló test pályáját és a hullási zónát, hogy megtalálhassák egy új magyar meteorit darabjait. Ez már csak azért is lenne szenzáció, mert az utolsó, szemtanú bejelentése után dokumentált magyar meteorit 78 éve, 1944. május 3-án hullott Mike község mellett. 

Ez már a harmadik észlelése idén a Magyar Meteoritikai Társaságnak, a korábbiakról itt írtunk:

Rovatok