Index Vakbarát Hírportál

Pár mozdulattal elkerülhető a felkelés utáni szédülés

2022. február 12., szombat 07:13

Nagyon sok emberrel előfordult már, hogy nyugalmi helyzetből felpattanva szédült és szikrákat látott a látómezejében. Ezt a jelenséget ortosztatikus hipotóniának nevezik és az alacsony vérnyomás okozza. Fura átmeneti jelenség, amivel az embereknek eszükbe sem jut orvoshoz fordulni, de az arra hajlamosak 3–10 százalékában eszméletvesztéssel járhat, ami már a furcsaságon túlmutató, komoly sérülésekhez vezethet.

Kanadai kutatók olyan egyszerű mozdulatokból álló technikát találtak ki, amivel a szédülés elkerülhető. A Calgary Egyetem klinikájának munkatársánál Satish Raj kardiológusnál féléves várólista alakult ki ortosztatikus hipotónia okozta ájulásos esetekkel, akiknek életmódváltást, több víz fogyasztását és gyógyszereket javasoltak, de azon tűnődött, hogy van-e más megoldás a problémára.

A jelenség oka, hogy amikor az ember feláll, a véráramlás súlypontja a mellkas alá helyeződik, ehhez hozzáadódik egy reflex, ami a végtagizmok aktivációjának hatására kitágítja az ereket, mindez a vérnyomás gyors csökkenését eredményezi.

Kell egy kis rásegítés

Raj és csapata megvizsgálta, hogy a vérnyomás zuhanása nagyrészt kivédhető-e a reflex előzetes aktiválásával vagy a lábizmok megfeszítésével. A szakemberek 22 önként jelentkezővel végeztek kísérleteket. Az egyik csoport az izomreflex előzetes beindításával próbálkozott, úgy hogy felkelés előtt 30 másodpercre felhúzták a térdüket. A másik csoport a feszítést próbálta ki, felkelés után lábaikat keresztezve megfeszítették comb- és fenékizmaikat. A harmadik csoport volt a kontroll, akik csak felpattantak és élvezték a szédelgést, az ő értékeikhez mérték a két másik csoport vérnyomását.

Az eredmények alapján mind az előzetes izomaktiváció, mind a felállás utáni izomfeszítés kimutathatóan csökkentette a vérnyomás esését és a személyes beszámolók is alátámasztották.

A kísérlet résztvevői egyébként mind nők voltak. Ez nem volt szándékos, a kutatók nem szelektáltak, egyszerűen nők jelentkeztek a leggyorsabban, ami mutatja, hogy a jelenség főleg a nőket érinti. Raj doktor szerint ugyanakkor nincs olyan körülmény, ami miatt férfiaknál ne működne ugyanígy.

A szakember szerint a lényeg, hogy a probléma enyhíthető mellékhatásokat okozó gyógyszerek nélkül és hogy felhívhatták a figyelmet az ortosztatikus hipotónia problémájára.

(HeartRhythm)

Rovatok