Index Vakbarát Hírportál

Több mint 200 magyar jelentkezett űrhajósnak

2022. február 14., hétfő 18:24

Összesen több mint két és fél száz érvényes pályázatból az első körben százan feleltek meg. Az első szűrőn továbbjutott jelentkezők közül 86 férfi és 14 nő, akik már megkezdték az online alkalmassági tesztek kitöltését.

A jelentkezési határidő lezárásáig, január végéig több mint 240 érvényes pályázat érkezett a HUNOR (Hungarian to Orbit) Magyar Űrhajós Programra, közülük az első értékelést követően száz jelentkező jutott tovább a kiválasztáson – jelentette be Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa. Az első szűrőn továbbjutott jelentkezők közül 86 férfi és 14 nő, akik már megkezdték az online alkalmassági tesztek kitöltését.

A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, az ESA űrhajós politikájával (Astronaut Policy) összhangban zajlik, és alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre.

Ezzel párhuzamosan történik a tudományos program kiválasztása, amely során több magyar fejlesztésű műszer és tudományos kísérlet beazonosítása történt meg.

Orbán Viktor ezt is elintézte

Mint az megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása eredményeként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dmitrij Olegovics Rogozin, az Oroszországi Föderáció Űrtevékenységért Felelős Roszkoszmosz Állami Vállalat vezérigazgatója kézjegyével látta el a két intézmény között a világűr békés célú kutatása terén folytatott további együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

Az elmúlt években három magyar–orosz űrkutatási projekt technológia- és eszközfejlesztése kezdődött meg különböző magyar és orosz kutatóintézetek, egyetemek és vállalatok részvételével.

A világűr békés célú felhasználása terén meglévő együttműködés további elmélyítésének másik iránya lehet egy újabb magyar kutatóűrhajós misszió , amely orosz közreműködéssel valósulna meg. Magyarország az Interkozmosz program keretében 1980-ban a világ hetedik nemzeteként küldhetett saját nemzeti űrhajóst a világűrbe.

Az Európai Űrügynökséghez is jelentkeznek a magyarok 

Az Európai Űrügynökség új űrhajósosztályába 22 523-an jelentkeztek. Mostanra lezárult a válogatás első köre, a második körbe 1361 jelölt jutott. Magyarországról 149-en jelentkeztek, 115 férfi és 34 nő. Az átfogó szűrési fázist követően az ESA 1361 jelentkezőt, 530 nőt és 831 férfit hívott meg az űrhajós-kiválasztás második szakaszába. A második körbe Magyarországról 3 férfi és 5 nő jutott be.

Rovatok