Index Vakbarát Hírportál

Tele vannak kókánnyal az amerikai atomerőművek?

2022. február 15., kedd 07:21

Sok bejelentést kapott, ezért vizsgálódni kezdett a felügyelet.

A nukleáris energiával kapcsolatos érvelés során mindig előjön, hogy annak ellenére, hogy az atomreaktorokban bekövetkező balesetek következményei általában minden rémálmot felülmúlnak, más megoldásokkal összehasonlítva a gyakorlatban kifejezetten biztonságosak és környezetbarátok. E kettő a legfontosabb elvárás, de az egyenletbe még beleszólhat a haszon.

Bejelentéseket kaptak

Az Egyesült Államok nukleáris energia szektorát felügyelő Nukleáris Szabályozó Bizottság (NRC) február 9-én kiadott jelentése szerint majdnem minden amerikai atomerőműben előfordulnak kétes eredetű, hamis alkatrészek. A hivatal azért indított vizsgálatot, mert sok névtelen jelzést kaptak arról, hogy az erőművek tele vannak olcsó és nem szabályos alkatrészekkel.

Ezek az alkatrészek

olyan nukleáris biztonsági és védelmi problémát jelentenek, aminek komoly következményei lehetnek

– fogalmaznak.

A jelentés rámutatott, hogy egy másik vizsgálat során az amerikai energiaügyi minisztérium 100 olyan incidenst jelentett tavaly, amikor nem eredeti alkatrészekkel találkoztak. Az NRC szerint komolyabb ellenőrzések nélkül tovább romolhat a helyzet.

A vizsgálat részeként olyan műszaki elemeket kerestek, amiket kifejezetten a megtévesztés szándékával hoztak létre vagy módosítottak, illetve olyanokat, amik nem felelnek meg a termékkel szembeni követelményeknek. Négy különböző erőművet vizsgáltak, ezek közül az egyikben olyanra is volt példa, amikor hamis alkatrészek két esetben is meghibásodást okoztak. 

Egyszer egy vészhelyzetben használatos szivattyú tengelye tört el nem sokkal beszerelést követően, a másik esetben a gőzvezetékek szivárgását figyelő hőmérők kezdtek tömegesen meghibásodni.

Nem tudják, mekkora a baj

Mivel nincs rendszer a rengeteg különböző alkatrész és azok valódiságának követésére, és ezeket nem is köteles senki jelenteni, csak jól körülírt vészhelyzeteknél (például egy reaktor vészleállítása esetén) az NRC aggodalmának adott hangot, hogy a probléma sokkal kiterjedtebb, mint amiről jelenleg tudnak. Rámutattak, hogy az országban működő 55 erőműből csak négyben végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzést.

Az NRC sajtóirodája ugyanakkor arról tájékoztatta a Verge magazint, hogy nincs a sajtó által jelenthető közvetlen biztonsági probléma, és hogy a testület megteszi a szükséges lépéseket a megoldás érdekében.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 2019-es jelentésében hívta fel rá a figyelmet, hogy a világ különböző atomreaktoraiban előfordulnak nem megengedett, bizonytalan eredetű szelepek, tömítések, biztosítékok, csőalkatrészek, és beépített acélelemek. 

Az Európai Unió megosztott a nukleáris energiával kapcsolatban: míg Németországban leállítják az atomerőműveket, Franciaországban több mint 14 új reaktort építenének.

Az Egyesült Államokban a Biden-féle infrastruktúra-fejlesztési program teljesen tiszta energiahálózatot szeretne és ennek részeként 6 milliárd dollárt költenek az öregedő atomerőművek üzemben tartására.

(Interesting Engineering, The Verge)

Rovatok