Index Vakbarát Hírportál

Irány a Hold, már válogatják a magyar űrhajósokat

2022. február 16., szerda 09:01

Százan vannak még versenyben, közülük kerülhet ki a szóba jöhető négy-öt jelölt.

Már ősszel kiderülhet, ki lesz az a négy-öt magyar, aki részt vehet egy űrutazáson. A tervek szerint amerikai közreműködéssel 2024-ben legalább 30 napos küldetésre juthatnak fel az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra.

Ferencz Orsolya, a Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa elmondta: egyebek között az Európai Űrügynökség projektjére is készen állnak majd az űrhajósok, ennek célja, hogy még ebben az évtizedben európai ember lépjen a Hold felszínére.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos azt is elmondta a Blikknek, hogy összesen 244 pályázó jelentkezett a felhívásra. A jelentkezők közül a NASA amerikai űrhivatal és az Európai Űrügynökség (ESA) által is alkalmazott objektív pontozása alapján választották ki a száz továbbjutót. Az a cél, hogy őszre egy négy-öt fős elit alakulatot képezzenek ki.

Ferencz Orsolya közölte: az első válogatáson az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a jelentkező tudjon úszni. Ha valaki pilóta múlttal rendelkezik, előnynek számít, de ma már nem feltétel.

Korábban az Index már többször is beszámolt arról, hogy a tervek szerint 2024-ben vagy 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban közölte, hogy az űrutazás kutatási célokat fog szolgálni. Az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

Rovatok